1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

28 miljoonan euron koulu, kirjasto, päiväkoti ja kerho – "Tästä tulee hyvä"

28 miljoonaa maksavan monitoimitalon peruskivi muurattiin torstaina juhlavin menoin Kajaanissa. 800 oppilasta pääsee uuteen kouluun syksyllä 2017.

Kajaani
Monitoimitalon rakentaminen.
Heikki Rönty / Yle

Peruskiveä oli muuraamassa monikymmenpäinen vierasjoukko ministeriötä myöten. Juhlapuheissa vilahteli uusi pedagoginen ajattelu, liikunnallisuus ja monikäyttöisyys.

13 000 kerrosneliön monitoimikeskus maksaa kaikkiaan 28 miljoonaa euroa, josta itse rakennuksen osuus on 24,4 miljoonaa euroa. Kajaanin kaupunki ei ole milloinkaan rakentanut yhtä kohdetta moisella rahalla, totesi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen.

– Tästä tulee hyvä, tosin muutaman vuoden kuluttua varmaan kuuluu sellaisiakin ääniä, että tuo ja tuo olisi pitänyt tehdä toisin. Sellaisia me ihmiset olemme, virnuili Kaikkonen.

Keskukseen tulee peruskoulu 800 oppilaalle, suurehko päiväkoti, kirjasto, liikuntatiloja, suuri keittiö sekä kokoontumis- ja kerhotiloja, sanoo Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen. Rakentaminen on sujunut ongelmitta.

– Pieni yllätys oli louhinnan määrän nousussa, mutta siihenkin oli varauduttu.

HauLe ei kelpaa oikeaksi nimeksi

Rakennustyömaa kulkee projektipapereissa nimellä HauLe-monitoimikeskus. Tolonen myöntää, että nimi on karmea, eikä se jää pysyvään käyttöön.

– Se on työaikainen nimi ja vierastan sitä itsekin. Se on jotenkin tekotaiteellinen. Siitä järjestetään nimikilpailu ja varmaan lapset saavat keksiä tälle uuden nimen, lupaa Tolonen.

Monitoimitalon peruskiven muuraus.
Heikki Rönty / Yle

Peruskiven muurauksessa mukana ollut Pohjois-Suomen aluehallintokeskuksen ylijohtaja Terttu Savolainen kiitteli Kajaanin kaupungin ajoitusta.

– Tähän on myönnetty avustuksia kaikkiaan 1,8 miljoonaa euroa. Nyt kaikki tällaiset koulurakentamisen avustukset on lopetettu.

Kaupunginjohtaja Tolonen sanoo, ettei avustukset juurikaan ole vaikuttaneet suunnitteluun.

– Tämä on tehty aika tarkasti. Jos avustuksia ei olisi saatu, olisimme kaivaneet lisää kuvetta. Ehkä sillä olisi ollut vaikutusta joihinkin aputiloihin, ei muuta, sanoo Tolonen.

Monitoimikeskuksen rakennustyömaa kestää syksyyn 2017 saakka, jolloin oppilaiden pitäisi päästä uuteen kouluun.

Lue seuraavaksi