1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Anssi Kelan nettisuora nousi tv-lähetyksen katsojalukuihin – "Tyrisin jutun, jos tekisin sen kunnolla"

Konsepti on yksinkertainen: Facebookin suoratoisto päälle ilman, että kukaan tietää tarkalleen, mitä tapahtuu. Kitara ainakin soi, ja Kela laulaa.

musiikki
Anssi Kela
Anssi Kela on aktiivinen somen käyttäjä.Yle

Kun Mikan faijan BMW soi radiossa 2000-luvun alussa, Anssi Kela vastaili faniensa kysymyksiin kotisivuillaan. Nyt muusikko päivittää kuulumisiaan Facebookissa.

Pari kuukautta sitten Facebookin viralliset ja vahvistetut sivustot saivat käyttöönsä toiminnon, joka antaa mahdollisuuden suorien lähetysten jakamiseen. Kela tarttui tilaisuuteen ensimmäisenä päivänä. Koelähetys keräsi 2 000 katsojaa.

– Mielestäni se oli jo tosi paljon. Mä tekisin noita lähetyksiä, vaikka yleisö ei olisi kasvanutkaan isommaksi, Kela kertoo.

Toisin kävi. Eilen lähetetty suora keräsi lähes 180 000 yksittäistä katsojaa. Yhtäaikaisesti puolentoista tunnin ohjelmaa seurasi parhaimmillaan 50 000 ihmistä. Kela oli kutsunut lähetykseen ensimmäistä kertaa vierailijan. Kunnian sai hänen Vain elämää -ohjelmasta tuttu kaverinsa VilleGalle.

– Kaksi urpoa kitaran ja puhelimen kanssa sekoilevat kellarissa vailla mitään käsikirjoitusta. Ja silti ruvetaan puhumaan katsojamääristä, jotka ovat lähellä oikeiden tv-ohjelmien lukemia.

Kaksi urpoa kitaran ja puhelimen kanssa sekoilevat kellarissa vailla mitään käsikirjoitusta.

Anssi Kela

Ei maskia, ei markkinointia

Kela sanoo, että suorien lähetysten tekeminen on hauskaa ja addiktoivaakin. Hän ei tosin ole varma niiden vaikutuksesta yleisön käyttäytymiseen.

– Tuovatko lähetykset lisää jengiä keikoille vai toimiiko se toisin päin – että ihmiset saavat keikan ilmaiseksi olohuoneeseensa ja jättävät lähtemättä kaupungille. Suoraan tuosta ei tienaa mitään, Kela sanoo.

Toisaalta muusikko uskoo, että lähetykset ovat kehittäneet häntä artistina. Heittäytyminen tuntemattomaan antaa uudenlaista rohkeutta livekeikoille.

– Uskaltaa lähteä sekoilemaan isonkin yleisön edessä.

Kela arvelee, että ihmisiä vetää puoleensa tilanteen aitous. Naamassa ei ole puuteria, eikä lähetyksiä edes markkinoida muualla kuin artistin Facebook-sivulla.

– Tyrisin jutun, jos rupeaisin tekemään sitä kunnolla. Tuossa on raakuudessaan sellaista, mitä missään muualla ei pääse näkemään.

Riskejä mukana

Tärkeä elementti lähetyksissä on vuorovaikutus: Kela lukee kommenttiketjua ja osallistuu keskusteluun. Kommenttien nappaaminen lennosta on riskialtista puuhaa, sillä sisältö voi olla negatiivistakin. Kelan periaate on, että hän lukee aloittamansa kommentin joka tapauksessa loppuun.

– Edellisessä Facebook-suorassa oli joku homottelija, ja siitä aiheesta syntyi sitten mielenkiintoinen pohdinta negatiivisen kautta.

Kokemusta häiriköistä suorien lähetysten ulkopuolelta tuli taannoin, kun artisti kommentoi pakolaisaihetta.

– Niiden postausten kommenttiraidalla näkyi myös se toinen puoli. Osa julkisen ammatin työnkuvaa on toimia ukkosenjohdattimena – ollaan purkautumiskanavia jonkinlaiselle pahalle ololle. Nahka on paksuuntunut matkan varrella, Kela vakuuttaa.

Lue seuraavaksi