Porin ja Helsingin väliset lennot alkamassa uudestaan

Pori on sopinut Turku Air Oy:n kanssa lentoliikenteen aloittamisesta Porin ja Helsingin välillä. Tarjouksen mukainen hinta Porille on vuositasolla 570 000 euroa.

liikenne
Lentokone kentällä.
Tapio Termonen / Yle

Porin ja Helsingin välillä alkaa jälleen lentoliikenne. Lentoja on yksi edestakainen vuoro arkipäivässä ensi vuoden alusta alkaen.

Lento lähtee Porista 7.30 ja paluulento Helsingistä 17.30. Lentoja ei ole viikonloppuisin eikä kesällä. Porin kaupunki osallistuu reitin kustannuksiin.

Ei kahta vuoroa päivässä

Keväällä tehtyyn kilpailutukseen kahdesta päivittäisestä edestakaisesta lentovuorosta tuli kaksi tarjousta, joista toinen tuli myöhässä.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina hylätä molemmat tarjoukset. Toisen hylkäämisen syy oli myöhästyminen ja toisen liian kallis hinta.

Halvimman tarjouksen tarjouspyynnön mukainen hinta olisi ollut yli miljoona euroa. Kaupunginhallitus päätti samalla, että halvimman tarjouksen antajan kanssa jatketaan neuvotteluja, koska tarjouksessa oli esitetty myös vaihtoehtoinen tarjous yhdestä edestakaisesta vuorosta Helsinkiin.

Neuvotteluissa on nyt päästy tulokseen, ja ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään sopimusta, joka perustuu yhteen edestakaiseen vuoroon Pori–Helsinki-välillä arkipäivisin.

Hinta yli puoli miljoonaa

Lentojen tarjoajana on Turku Air Oy. Reittiä lennetään 19-paikkaisella Jetstream-koneella. Tarjouksen mukainen hinta Porille on vuodessa noin 570 000 euroa.

Hankinnan perusteet ovat erilaiset kuin kaupunginvaltuuston maaliskuussa hyväksymässä kilpailutuspäätöksessä, joten asia on vielä käsiteltävä uudestaan kaupunginvaltuustossa. Erityisesti vasemmistoliitossa on arvosteltu lentoliikenteen kulujen maksamista kaupungin varoista.

Porin ja Helsingin välillä ei ole ollut lentoja yli vuoteen. Markkinaehtoiset vuorot eivät ole kannattaneet. Siksi Pori päätti lähteä kilpailuttamaan lennot.

Myös Porin ja Tukholman väliset lennot päättyivät äskettäin, joten Porin lentokentällä on ollut hiljaista keväästä saakka.