Pyörätuolibiljardin monikertainen maailmanmestari hakee kovempaa vastusta kävelevien kanssa pelaamalla

Tuolista pelaavat joutuvat lyömään palloa pitemmiltä matkoilta ja aivan erilaisesta pelinäkymästä.

urheilu
Toimittaja pelaa biljardia maailmanmestarin kanssa
Toimittaja Mauri Tikkamäki haastoi pyörätuolibiljardin moninkertaisen maailmanmestarin Jouni Tähden ysipallo-otteluun.

Messukeskuksen Apuvälinemessuilla kaksi biljardipöytää on kovassa käytössä. Pöytien vieressä on pyörätuoleja, joita pelaaja saattaa lainata. Näin peliä kokeileva saa tuntumaa pyörätuolibiljardiin, jossa on mahdollista haastaa lajin viisinkertainen maailmanmestari kaarinalainen Jouni Tähti.

Kaksi turkulaista opiskelijaa haastaakin mestarin, joka ei vielä ole ehtinyt juoda edes aamukahvia. Turkulaiset päättävät kokeilla tuolista pelaamista. Se ei ole helppoa.

– Minä olen varmaan ainoa korona-tyylillä pelaava, sanoo Tähti.

– Monet pelaajat pyrkivät lyömään yläviistosta ja saavat hartiansa kipeäksi. Sen sijaan minun tyylissäni hartiat pysyvät rentoina, kuvaa Tähti omaa pelitapaansa.

Pelattessa tuolista on tärkeää hallita pyörätuolin asennot.

– Pitää osata liikuttaa tuolia niin, että pääsee seuraavaan lyöntiin mahdollisimman luontevasti ja energiaa tuhlaamatta.

Ei ainuttakaan pelia kävellen

Jouni Tähti on istunut pyörätuolissa viisivuotiaasta asti. Ensimmäiset biljardikisansa hän pelasi 14-vuotiaana. Peliuraa on kertynyt 39 vuotta. Maailmanmestaruuksien lisäksi on kertynyt 18 Euroopan mestaruutta. Vesa-Matti Loirikin on tullut voitettua.

– Lähden joka kisaan voitto mielessä. Mutta jos tuntuu, että pelikunto ei ole kohdalla niin jätän väliin. Kovimmat haastajat tulevat Ruotsista, Englannista ja Irlannista.

Omaa statustaan Tähti kuvaa lähinnä puoliammattilaiseksi.

Mestari toivoo jatkajaa

Turkulaisopiskelijat häviävät pelin vaikka Tähti antaa tasoitusta: hänen on saatava kasipallo pussiin vallin kautta – ei siis suoraan lyömällä.

– Suomessa lienee muutama kymmenen pyörätuolibiljardin harrastajaa. Lajia on helppo lähestyä, sillä useimpiin pelipaikkoihin pääsee myös pyörätuolilla.

– Monet tämän lajin harrastajat kisaavat vain keskenään. Itse haen vastusta kävelevistä.

– Toivoisin haastajaa ja että joku jatkaisi lajia samalla tavoin kuin minä olen tehnyt, sanoo Tähti.

Hän aikoo pelata vielä ainakin viisi tai kymmenen vuotta.