Hyppää sisältöön

Millä he elävät: Ärrältä erakoksi Valtimolle

Erakkomunkki Stefanos on asunut kymmenen vuotta Valtimon Rasimäen kylässä. Hän tuli maalaamaan Valtimon ortodoksisen kirkon ikoneita ja jäi paikkakunnalle. Porista kotoisin oleva Veli Stefanos oli aiemmassa elämässä 30 vuotta kouluttajana R-kioskilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oma talo löytyi Rasimäen kylästä. Matkaa Valtimon keskustaan on 18 kilometriä. Veli Stefanoksen oma munkkikilvoittelu on erakkouteen sitoutumista aika ajoin. Ortodoksisen luostariperinteen mukaisesti munkki valitsee jonkin kilvoittelutavan. Veli Stefanokselle on suotu poikkeuksellinen mahdollisuus kilvoitella luostarin ulkopuolella. Hän on ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon alainen.

Valtimon erakkomunkki on tehnyt myös köyhyyslupauksen. ”Minulle suotiin kuitenkin oikeus ansaita elantoni.”

Veli Stefanos jäi kuulovamman takia pois R-kioskin kouluttajan työstään osa-aikaeläkkeelle.

”Romahdus oli totaalinen. Jääminen pois vakituisesta työelämästä. Sen jälkeen olen joutunut miettimään joka päivä, mistä saan ruokaa ja laskut maksettua. Ikonitilauksia ei ole niin paljon, että sillä eläisi hyvin. Kun näen kaljatölkin maassa, nousen autosta ja vien sen keräykseen. Se on minulle tosi iso raha.”

”Ruokavalio on muuttunut paljon sellaiseksi lähiruuaksi. Mitä enemmän on rahat loppu, sitä lähempänä on lähiruoka. Sitä se on minun ruokalista: perunaa, porkkanaa, lanttua. Naapurit ovat pitäneet minusta huolta, että olen saanut kaikkia näitä.”

Veli Stefanos on rakentanut oman pienen tsasounan, rukoushuoneen pihamaalleen.

”Saan 600 euroa osa-aikaeläkettä. Siitä eläkkeestä maksan 250 euroa tsasounan seiniä, sain ne hankittua osamaksulla. Autolainaan menee 300 euroa. Maksan myös keväällä ostettua mattoa 200 euroa kuukaudessa. Sitten ollaan miinuksella.”

”Ikonimaalauksen opetuksesta saan kaksi kertaa 200 euroa. Tämä budjetti on sellainen, että siinä ollaan joko 50 euroa miinuksella tai plussalla. Näin olen elänyt kymmenkunta vuotta.”

“Säästän joka asiassa. Lämmitän taloa puilla. Sähkössä esimerkiksi nyt palaa vain yksi lamppu. Sekin on kolmen watin lamppu. Olen selvittänyt tarkkaan sen kulutuksen.”

”Tottakai välillä ottaa päähän, kun ei ole rahaa. Mutta mitä sillä on loppupelissä väliä? Huumori kantaa, ja kaikkein tärkein on minulle ortodoksina usko. Olen uskollinen kirkolle, kirkon opetuksille, mutta en ole kovin uskovainen. Minä jaksan nauraa omille ja muiden jutuille. En ole sellainen tiukkapipo.”

”Elän marraskuun alusta maaliskuun loppuun tässä talossa erakkona. En näe viiteen kuukauteen ihmisiä. En tapaa ketään enkä käy kaupassa.  Pakastin on jo täynnä tätä erakkovaihetta varten. Lääkärissä ei myöskään käydä, ne hoidetaan etukäteen. On parempi asennoitua, että jos saan sydänkohtauksen niin sitten saan. Täällä ollaan niin kaukana kaikesta, että avun saanti kestää.”

”Minulla on erakkomunkkina säännöllinen rytmi tässä talossa. Työtä, maalausta ja rukousta. Oman talon työt hoidetaan ruokatauon aikana.”

”Minä olen ollut koko elämäni yksin. Minulle erakkona oleminen marraskuusta maaliskuun loppuun ei ole ongelma. Minulla on viisi kuukautta aikaa kilvoitella ja löytää uudestaan ihmiset. Kuvittele, saat olla monta kuukautta tapaamatta ketään. Sitä rakastaa jopa vihamiestään sen jälkeen, ihan eri lailla.”

Veli Stefanos on 64-vuotias ja odottaa eläkepäätöstä.

”Mietin niitä, jotka ovat todella köyhiä Suomessa, kuten eläkeläisiä. Valtio vielä lisää eläkeläisten köyhyyttä vähentämällä eläkkeitä. Ei anneta periksi. Ollaan ja möllötetään ja yritetään mennä eteenpäin iloisella mielellä, vaikka rahat olisi loppu. Muuten ei jaksa.”

Millä he elävät: Kartan kautta voit siirtyä reportaasin muihin osiin.

Kartta