Hyppää sisältöön

Naton pääsihteeri: Sotilasliiton pystyttävä vastaamaan Venäjän joukkojen vahvistumiseen

Venäjän asevoimien vahvistuminen Kaliningradin, Mustanmeren ja itäisen Välimeren alueella huolestuttaa Naton pääsihteeriä. Hänen mukaansa sotilasliiton täytyy olla varma, että se pystyy voittamaan Venäjän joukkojen toimintakyvyn.

Naton sotilaita Trident Juncture -harjoituksessa 5. marraskuuta Portugalissa. Kuva: Miguel A. Lopes / EPA

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on huolissaan Venäjän asevoimien vahvistuneesta läsnäolosta Itämereltä Välimerelle ulottuvalla alueella. Stoltenberg vaatii Yhdysvaltojen johtamaa liittoumaa vastaamaan Venäjän voimistumiselle.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (vas.) ja Espanjan puolustusministeri Pedro Morenes (oik.) seuraamassa harjoituksia 4. marraskuuta Zaragozassa, Espanjassa. Kuva: Javier Cebollada / EPA

Pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Venäjä on keskittänyt joukkojaan Kaliningradin, Mustanmeren sekä itäisen Välimeren alueelle, jossa ne tukevat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallitusta taistelussa terroristijärjestö Isisiä ja kapinallisia vastaan.

Portugalissa Naton suurten sotaharjoitusten yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa puhunut Stoltenberg sanoi, että asiantuntijoiden mukaan Venäjän joukkojen vahvistuminen voi johtaa siihen, että Moskova kykenee rajoittamaan Yhdysvaltojen ja liittolaisten toimintaa tietyillä alueilla.

– Meidän täytyy olla varmoja, että voimme voittaa nämä kyvyt, jotta voimme vahvistaa, liikuttaa ja sijoittaa joukkojamme tarpeen mukaan, Stoltenberg sanoi.

Merijalkaväki esitteli toimintaansa VIP-vieraille

Aiemmin päivällä Nato esittelimerivoimiensa ja erikoisjoukkojensa kykyjä laivastotukikohdassa Lissabonin eteläpuolella. Britannian ja Espanjan merijalkaväen sotilaat ryntäsivät rannalle maihinnousualuksesta Stoltenbergin ja muiden VIP-vieraiden seuratessa näytöstä.

Kuva: Miguel A. Loppes / EPA

Portugalilaiset merijalkaväensotilaat laskeutuivat helikopterista laivan keulaan simuloiden tehtävää, jossa alus vallataan takaisin terroristeilta tai merirosvoilta. Portugalilaisia tukivat puolalaiset erikoisjoukot, jotka etsivät jälkiä kemiallisten, biologisten ja ydinmateriaalien vaarasta.

Viimeisen kolmen viikon ajan yli 36 000 Nato-liittolaisten ja kumppanimaiden sotilasta on osallistunut harjoituksiin eteläisessä Europaassa Portugalista Italiaan ulottuvalla alueella.

Trident Juncture -nimisen sotaharjoituksen tarkoitus on hioa Naton kykyä vastata erilaisiin tilanteisiin kuten esimerkiksi Venäjän ja Isisin kaltaisten islamilaisten terroristiryhmien aiheuttamiin uhkiin.

.
.