1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Ruotsilta hätähuuto EU:lle: "Hyvin, hyvin hankala pakolaistilanne"

Maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsiin tarvitaan ainakin 20 000 uutta kunnallista vastaanottopaikkaa.

Turvapaikanhakijat
Ruotsiin saapuneet turvapaikanhakijat tutkivat karttaa Malmön rautatieasemalla.
Ruotsiin saapuneet turvapaikanhakijat tutkivat karttaa Malmön rautatieasemalla lokakuussa.Ola Torkelsson / AFP

Ruotsin hallitus pyytää Euroopan unionilta rahallista tukea selvitäkseen pakolaiskriisistä. Se ei kerro, kuinka paljon rahaa se pyytää EU:n hätärahastosta.

– Asuntotilanne on kaikista pakottavin haaste juuri nyt, työmarkkinaministeri Ylva Johansson sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Odotusten mukaisesti se toivoo myös, että Ruotsiin tulleita turvapaikanhakijoita siirrettäisiin muihin EU:n jäsenmaihin. Hallitus ei kerro myöskään, kuinka monta turvapaikanhakijaa se haluaisi siirtää Ruotsista muualle.

Maahanmuuttoviraston mukaan järjestelmä on jo nyt ylikuormitettu. Lisäksi Ruotsiin matkalla olevien turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan kasvavan, koska vastaanotto-olosuhteet ovat huonontuneet Saksassa. Noin 40 000 turvapaikanhakijaa on sijoitettu siellä leireihin.

– Suuri määrä ihmisiä odottaa Ruotsiin pääsyä Rostockissa, sanoo Maahanmuuttoviraston toiminnanjohtaja Mikael Ribbenvik sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttovirasto arvioi aiemmin torstaina, että Rostockista voi tulla Ruotsiin torstaina jopa 5 000 ihmistä, mutta myöhemmin lukumäärän on kerrottu olevan epävarman.

Maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsiin tarvitaan ainakin 20 000 uutta kunnallista vastaanottopaikkaa. Ruotsi arvioi, että maahan saapuu tänä vuonna 190 000 turvapaikanhakijaa.