1. yle.fi
  2. Uutiset

Rembrandt ja kumppanit vetävät kävijöitä Valamon luostariin – "Aikamoinen ihme"

Valamon luostarissa esillä olevia, huipputaiteilijoiden kristillisaiheisia töitä on käynyt katsomassa alle kahden kuukauden aikana 4600 vierailijaa. Luostarissa osattiin ennakoida, että näyttely kiinnostaisi, mutta näin suuri kävijämäärä oli heillekin yllätys.

kulttuuri
Piispa Arseni. Näyttelyn kurattorina toimivan piispa Arsenin mukaan esillä olevat teokset ovat peräisin maan laajimmasta uskonnollisen taiteen yksityiskokoelmasta
Sakari Partanen / Yle

Maailmantaiteen mestareiden kristillisaiheiset taideteokset ovat vetäneet Valamon luostariin Heinävedelle väkeä yli luostarin odotusten.

Luostarissa avautui syyskuun puolivälissä Mestarin jälki II -näyttely, jossa on lähes 30 työn kokoelma Rembrandtin uskonnollisia töitä, useita Pablo Picassoja sekä Suomen kultakauden taiteilijoiden töitä. Mukana ovat mukana myös Salvador Dali, Marc Chagall ja Andy Warhol.

Elätellään toiveita, että 10 000 kävijän raja menee rikki.

munkki Simeon

Marraskuun alussa näyttelyssä rikkoontui 4 600 vierailijan määrä. Luostarista arvioidaan, että viikonloppuna ylittyy 5 000 kävijän raja. Näyttelyn tiedottaja munkki Simeon kertoo, että näyttelystä ennakoitiin suosittua, mutta näin suuri kävijäryntäys oli yllätys.

– Jo Mestarin jälki -näyttelyn ensimmäinen osa oli menestys, joten odotimme samaa toiseltakin osalta. Silti lähes viiden tuhannen ihmisen kävijämäärä parissa kuukaudessa on aikamoinen ihme. Elätellään toiveita, että 10 000 kävijän raja menee rikki, munkki Simeon sanoo.

Teokset yhdestä kokoelmasta

Näyttelyn suosiota voi selittää sillä, että kyse on luostarin mukaan Suomessa ainutlaatuisesta ja maan kaikkien aikojen korkeatasoisimmasta kristillisaiheisesta näyttelystä.

– Monille esimerkiksi Dalin uskonnollisaiheiset työt ovat tuntemattomia, samoin se, että juutalainen Chagall on ammentanut kristillisestä perinteestä. Se on suuri ihmettelyn aihe, että kaikki teokset ovat yhdestä ainoasta kokoelmasta, munkki Simeon toteaa.

Munkki Simeonin mukaan kyse onkin harvinaisesta tapauksesta.

– On ollut hieno kulttuuriteko omistajilta, että Valamon luostari on saanut nämä teokset näyttelyyn. On harvinaista, että näin laaja kokoelmaa on pidetty yhdessä eikä teoksia ole myyty. Omistajat aikovatkin säätiöidä ne eikä niitä myydä.

Mestarin jälki -näyttelyn ensimmäinen osa oli esillä luostarissa syksyllä 2014. Runsaan neljän kuukauden aikana sen kävi katsomassa yli 7 300 kävijää.

Mestarin jälki II -näyttely on avoinna 30. huhtikuuta saakka. Luostari odottaa näyttelyyn kävijöitä ympäri Suomea ja jopa Suomen ulkopuolelta.

Lue seuraavaksi