Näkökulma: Kuka päättää kenellä on "oikeus päättää"?

Katalonia aikoo irtautua Espanjasta yksipuolisin toimin. Mutta onko aluejohdolla ja itsenäisyysliikkeellä valta päättää asiasta, pohtii Jyrki Palo Madridissa.

Ulkomaat
Jyrki Palo.
Jyrki Palo.Yle

Yli 500 vuotta vanha Espanjan valtio uhkaa hajota, eikä kukaan voi tietää mihin se johtaa. Itsehallintoisen Katalonian aluejohto aikoo irrottaa Katalonian Espanjasta yksipuolisin toimin.

Aluejohto tahtoo oman valtion. Se sanoo, että Katalonia on kansakunta, jolla on derecho a decidir, eli oikeus päättää. Tällä viitataan itsemääräämisoikeuteen, mutta käytetään eri termiä.

Tämä oikeus päättää on noussut Espanjassa väkevästi poliittiseen keskusteluun. Alunperin se oli oikeastaan iskulause, jolla vaadittiin kansanäänestystä.

Mutta se on saanut uutta sisältöä. Katalonian aluejohdon ja itsenäisyysliikkeen mukaan kyseessä on demokraattiseen käytäntöön kuuluva periaate, joka pitää tunnustaa.

Espanjassa etenkin vasemmistossa näyttää olevan valmiutta ymmärtää katalonialaista näkemystä. Myös EU:n parlamentissa oikeus päättää löytää ymmärtäjiä.

On epäselvää, miten kukin ymmärtäjä hahmottaa käsitteen. Sen hyväksyminen demokratiaan kuuluvaksi periaatteeksi olisi kuitenkin ongelmallista. Maailma on pullollaan alueita, joilla on haluja perustaa oma valtio.

Ahvenanmaallekin kuuluisi tämän periaatteen mukaan silloin oikeus päättää, vastoin nykyisiä kansainvälisiä sopimuksia.

Oikeus päättää ei nojaa mihinkään juridiseen pykälään. Espanjan perustuslaki ei selvästikään tällaista oikeutta sisällä, eikä mikään muukaan lainsäädäntö. Perustuslain mukaan valtiollinen suvereniteetti – eli siis se oikeus päättää – kuuluu kaikille espanjalaisille, eikä vain osalle.

Yhdistyneiden kansakuntien, YK:n, piirissä on hyväksytty kansallinen ja kulttuurinen itsemääräämisoikeus ihmisoikeusperiaatteeksi. Katalonian laaja itsehallinto demokraattisessa Espanjassa täyttää YK:n edellyttämät ihmisoikeudet kirkkaasti.

Erikoista kyllä, muiden EU-maiden hallitukset eivät ole selkeästi ilmoittaneet näkemystään. Jotkut ovat sanoneet tukevansa yhtenäistä Espanjaa. Komissio on kertonut, että jäsenvaltiosta irtoava osa irtoaa myös EU:sta ja yhteisvaluutasta.

Maanantaina Katalonian alueparlamentti aikoo äänestää Katalonian tasavallan perustamisesta. Julistus hyväksyttäneen pienellä paikkaenemmistöllä, jonka itsenäisyysmieliset saivat vajaan 48 prosentin ääniosuudella äskeisissä aluevaaleissa.

Espanjan hallitus lupaa estää irtoamisen tarvittaessa kaikin laillisin keinoin.

Olisi eduksi, jos EU:n hallitukset silloin osaisivat päättää, kenellä niiden mielestä on oikeus päättää. Espanjassa on nyt ilmeinen vaara, että päätösvallasta joudutaan päättämään voimatoimin.