Nainen tuli tarjoilijaksi Helsinkiin – palveli kymmentä seksinostajaa joka päivä

Seksuaalinen hyväksikäyttö romahdutti ihmiskaupan uhrin mielenterveyden. Jälkeenpäin uhri häpeää hyväuskoisuuttaan. Naisen tarina perustuu auttamisjärjestelmän työntekijöiden kokemuksiin.

Kotimaa
Korkokengät lattialla
Tommi Parkkinen/Yle

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän neljä työntekijää keskittyy toimistotöihinsä Konnunsuon vastaanottokeskuksen tiloissa Lappeenrannassa, kun päivystyspuhelin soi. Puhelu tulee Helsingin poliisista. Puhelu on alku jälleen yhdelle tarinalle, ihmiskohtalolle, jossa Suomessa ihmiskaupan uhriksi joutunut yrittää päästä takaisin omaan elämäänsä.

Rikoksen uhria, nuorta itäeurooppalaista naista on kuultu useita tunteja.

Tarina jatkuu. Helsingin poliisi kertoo aloittaneensa rikostutkinnan ihmiskaupasta. Yksi epäillyistä tekijöistä on pidätettynä ja epäillyn rikoksen uhria, nuorta itäeurooppalaista naista on kuultu useita tunteja. Naisen suostumuksella poliisi esittää häntä otettavaksi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä perustettiin Suomessa vuonna 2006. Suomi on yksi harvoista maista, joissa ihmiskaupan uhrien auttamisesta vastaa valtio. Useissa muissa maissa toiminta on järjestövetoista. Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä työskentelevä ryhmä hoitaa koko maan tapaukset.

Tyypillinen tarina

Tämä tarina on kuvitteellinen, mutta se voisi olla tosi. Naisen tarina on tyyppiesimerkki Suomessa tapahtuvasta ihmiskaupasta ja se pohjautuu auttamisjärjestelmän työntekijöiden kokemuksiin. Ihmiskaupan uhreja päätyy auttamisjärjestelmän piiriin vuosittain useita kymmeniä.

Poliisi kertoo auttamisjärjestelmän työntekijälle, että nainen on tuotu Suomeen noin kaksi viikkoa sitten.

Rikoksen jäljille päästiin hotellin ilmoitettua poliisille epäilyttävästä toiminnasta.

Hänelle oli luvattu töitä helsinkiläisestä ravintolasta tarjoilijana tai tanssijana. Todellisuudessa naisen on pitänyt myydä seksipalveluita helsinkiläisessä hotellissa. Rikoksen jäljille päästiin hotellin ilmoitettua poliisille epäilyttävästä toiminnasta.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tiloissa Lappeenrannassa ollaan valmiita. Täällä tiedetään, mitä uhrin auttamiseksi on tehtävissä.

Auttamisjärjestelmän työntekijä keskustelee poliisin kanssa naisen kiireellisistä avun tarpeista. Poliisilta pyydetään arvioita mahdollisesta asiakkaaseen kohdistuvasta turvauhasta. Naisella ei ole asuntoa eikä rahaa ja hän on fyysisesti ja psyykkisesti huonossa kunnossa. Hän on pelokas, mutta haluaa apua viranomaisilta. Asiakas otetaan kiireellisessä avun tarpeessa suullisella päätöksellä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Turvallinen majapaikka

Poliisilla ei ole vielä tarkkaa kuvaa kaikista rikokseen liittyvistä tekijöistä. Vielä ei tiedetä, kuinka organisoidusta rikollisuudesta on kysymys eikä rikoksen tekijöiden olinpaikkaa. Poliisi suosittelee, että mahdollinen turvallisuusuhka otetaan huomioon naisen majoitusta järjestettäessä.

Asiakas tarvitsee turvallisen majoituksen, psykososiaalista tukea ja perustoimeentulon.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä pitää palaverin. Todetaan, että asiakkaalla ei ole Suomessa kotikuntaa, joten palveluiden järjestämisvastuussa on ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä. Asiakas tarvitsee akuutisti turvallisen majoituksen, psykososiaalista tukea ja perustoimeentulon.

Sopiva majapaikka järjestyy ympärivuorokautista tehostettua turvakotiasumista tarjoavalta palveluntuottajalta, jonka kohderyhmänä ovat ihmiskaupan uhriksi joutuneet naiset lapsineen. Turvakodissa on tilaa. Poliisin ja turvakodin kanssa sovitaan asiakkaan turvallisesta siirtymisestä turvakotiin. Asiakkaalle kerrotaan, että auttamisjärjestelmän työntekijät tulevat tapaamaan häntä heti seuraavana päivänä.

Pelko viranomaisia kohtaan

Seuraavana aamuna auttamisjärjestelmän sosiaaliohjaaja ja tarkastaja matkustavat tapaamaan asiakasta. Tapaamisessa käytetään puhelintulkkausta.

Hän haluaisi soittaa kotimaahansa ja varmistaa, että lapsi on kunnossa.

Nainen on hermostunut ja tapaamisen alussa hyvin varautunut. Hän kertoo pelkäävänsä kotimaassaan olevan pienen lapsensa puolesta. Selviää, että rikoksen tekijät ovat uhkailleet vahingoittavansa lasta, jos nainen puhuu poliisille. Hän haluaisi soittaa kotimaahansa ja varmistaa, että isovanhempien luona hoidossa oleva lapsi on kunnossa.

Asiakas kertoo, että on kotimaassaan hän työskenteli eroottisena tanssijana yökerhossa. Työpaikalla eräs nainen lähestyi häntä ja kertoi mahdollisuudesta työskennellä tarjoilijana/tanssijana Suomessa hyvällä palkalla. Nainen on saanut asiakkaan vakuuttumaan, että tilaisuus on ainutlaatuinen ja työtarjoukseen kannattaa tarttua.

Asiaa mietittyään nainen oli sopinut määräaikaisesta puolen vuoden työstä. Hän ajattelee palaavansa kotimaahan pestin päätyttyä. Nainen kertoo uskoneensa, että voisi puolen vuoden aikana saada säästöön rahaa ja turvata oman ja lapsensa tulevaisuuden kotimaassa.

Matka orjuuteen

Miespuolinen saattaja ajoi naisen Keski-Euroopan halki autolla Suomeen. Perille päästyä nainen on majoitettu hotelliin ja hänelle on kerrottu, että hänen tehtävänsä on myydä seksipalveluita.

Seksin ostajia on noin kymmenen joka päivä.

Seksin ostajia on noin kymmenen joka päivä. Nainen on joutunut tekemään mitä on käsketty.

Naisella ei ole kielitaitoa, eikä hän oikein osaa hahmottaa missä päin Eurooppaa Suomi sijaitsee. Hän ei tiedä Suomesta mitään. Saattaja on pelotellut asiakasta Suomen viranomaisilla. Hänen mukaansa nainen oleskelee Suomessa laittomasti. Nainen kertoo pelkäävänsä saattajaa. Mies on käyttäytynyt häntä kohtaan hyvin aggressiivisesti, huutanut ja ollut väkivaltainen.

Nainen on itkuinen. Hän kertoo häpeävänsä sitä, että on ollut hyväuskoinen ja tullut hyväksikäytetyksi. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän työntekijät sanovat naiselle, että hänen ei tarvitse kertoa tapahtumista enempää kuin hän itse haluaa. Naiselle selvitetään, että auttamisjärjestelmän työntekijät kuuntelevat häntä, mutta eivät tutki tai selvitä itse rikosta.

Naisen kanssa keskustellaan siitä, että Suomessa viranomaisia ei tarvitse pelätä. Asiakas ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, vaan on itse vakavan rikoksen uhri. Poliisi pyrkii saamaan tekijät kiinni ja vastuuseen tekemästään rikoksesta. Asiakkaalle kerrotaan hänen oikeudestaan saada oikeusavustaja valtion varoista.

Milloin voi soittaa kotiin?

Poliisi antaa luvan kotimaanpuheluun. Lapsi on kunnossa.

Psyykkiset ongelmat ja ahdistus näkyvät muun muassa niin, että hän viiltelee itseään.

Nainen kertoo auttamisjärjestelmän työntekijöille terveysongelmistaan. Hän ei ole viime viikkoina juuri syönyt eikä nukkunut. Hän näkee painajaisia. Hän on myös huolissaan mahdollisista sukupuolitaudeista, sillä osa seksinostajista on vaatinut suojaamatonta seksiä. Auttamisjärjestelmän sosiaaliohjaaja keskustelee asiakkaan terveydentilaan liittyvistä seikoista Joutsenon vastaanottokeskuksen vastaavan terveydenhoitajan kanssa, joka varaa asiakkaalle ajan terveystarkastukseen fyysisen ja psyykkisen terveydentilan arvioimista varten.

Lääkäri ohjaa naisen edelleen psykiatrille. Aloitetaan lyhytkestoinen terapia. Nainen jatkaa asumista turvakodissa. Hänelle nimetään auttamisjärjestelmästä vastuusosiaaliohjaaja, joka tekee yhdessä hänen ja hänet majoittavan turvakodin työntekijöiden kanssa henkilökohtaisen asiakassuunnitelman.

Asiakkaalle myönnetään vastaanottorahaa. Päivittäisen arjen tuen sekä psykososiaalista tukea hän saa turvakodin henkilökunnalta. Hänen vointinsa ja tunnetilat vaihtelevat, samoin suunnitelmat tulevaisuudesta.

Naisen psyykkiset ongelmat ja ahdistus näkyvät muun muassa niin, että hän viiltelee itseään. Välillä hän haluaisi palata kotimaahansa mahdollisimman pian, unohtaa kaikki tapahtumat ja kieltää koko rikosprosessin, välillä hän taas haluaa ehdottomasti saada tekijät vastuuseen ja todistaa heitä vastaan oikeudessa.

Nainen ikävöi lastaan ja tuntee saavansa apua terapiasta, mutta kokee raskaaksi sen, ettei voi käydä terapiakeskusteluja omalla äidinkielellään ilman tulkkausta.

Tärkeä päätös

Auttamisjärjestelmän työntekijä pyrkii yhdessä turvakodin henkilökunnan kanssa kannustamaan naista siihen, että hän jäisi Suomeen siksi aikaa, että oikeudenkäynti saadaan käytyä. Oikeusavustaja selvittää hänelle, mitä Suomesta poistuminen kesken rikosprosessin tarkoittaa hänen omien oikeuksien toteutumisen näkökulmasta.

Rikoksesta tuomitut valittavat tuomiosta hovioikeuteen.

Nainen päättää jäädä Suomeen oikeudenkäsittelyyn saakka. Auttamisjärjestelmän työntekijät auttavat asiakasta jättämään oleskelulupahakemuksen. Poliisi tekee yhteistyötä asiakkaan kotimaan viranomaisten kanssa ja päätekijä pidätetään ja luovutetaan Suomeen.

Asia etenee syyttäjälle ja syytteet nostetaan ihmiskaupasta. Nainen toivoo itselleen tukihenkilöä oikeudenkäyntiin ja auttamisjärjestelmä auttaa tukihenkilön hankkimisessa. Käräjäoikeus tuomitsee tekijät ihmiskaupasta ja tekijät määrätään maksamaan naiselle kärsimyskorvauksia.

Rikoksesta tuomitut valittavat tuomiosta hovioikeuteen. Naisen on vaikea ymmärtää oikeusavustajan ja auttamisjärjestelmän työntekijän selvitystä siitä, miksi mahdollisten kärsimyskorvausten saaminen kestää vielä pitkään. Oikeuskäsittely on naiselle hyvin raskas. Hänen psyykkinen vointinsa romahtaa oikeudenkäsittelyn jälkeen hetkellisesti. Käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen nainen päättää palata kotimaahansa. Hän kertoo olevansa valmis tulemaan mahdolliseen hovioikeuden käsittelyyn Suomeen.

Matka kotiin

Ihmiskaupan urien auttamisjärjestelmästä otetaan yhteyttä naisen kotimaassa ihmiskaupan uhreja avustavaan järjestöön. Auttamisjärjestelmä myöntää naiselle vapaaehtoisen paluun tuen. Nainen peruu oleskelulupahakemuksensa.

Hän pelkää, ettei osaa kielitaidottomana toimia lentokentällä. 

Nainen ei ole koskaan matkustanut lentäen ja hän pelkää, ettei osaa kielitaidottomana toimia lentokentällä.

Auttamisjärjestelmästä otetaan yhteyttä Helsinki-Vantaan lentokentälle rajavartiolaitokseen ja pyydetään heiltä virka-apua. Päädytään siihen, että auttamisjärjestelmän sosiaaliohjaaja matkustaa asiakkaan kanssa lentokentälle ja asiakas voidaan saattaa lentokentällä turvatarkastusten läpi portille saakka. Kotimaassa naista on vastassa paikallinen ihmiskaupan uhreja auttava taho ja hän majoittuu aluksi tuetussa ensikodissa.

Auttamisjärjestelmän asiakkuus päättyy, kun asiakas poistuu Suomesta. Asiakkuuden päättymisestä tehdään kirjallinen päätös.

Naisen tarina perustuu auttamisjärjestelmän työntekijöiden kokemuksiin.