Hyppää sisältöön

Viron lentoyhtiön toiminta voi päättyä viikonloppuna – EU:n päätöstä odotetaan

Viron kansallisen lentoyhtiön, Estonian Airin lennot saattavat loppua tänä viikonloppuna. EU:n komission odotetaan päättävän, ovatko lentoyhtiölle maksetut valtion tuet laillisia.

Estonian Airin toiminnan jatko on vaakalaudalla. EU päättää lähipäivinä valtiontuen laillisuudesta. Kuva: Yle

Estonian Airin loppu on tullut. Näin uutisoi virolainen talouslehti Äripäev torstai-iltana. Äripäevan mukaan EU:n komissio on päättänyt, että Viron lentoyhtiön pitää maksaa valtiontuet takaisin, koska ne ovat EU:n lainsäädännön vastaisia. Tieto perustuu nimettömään EU-lähteeseen.

Päätöstä ei ole vielä julkistettu, mutta lähteen mukaan se tapahtuu lähipäivinä, ja että asiasta kirjoitetaan ja käännetään tiedotetta parhaillaan.

Viron muiden tiedotusvälineiden mukaan EU:n päätöstä vasta odotetaan.

Viron hallitus on maksanut talousvaikeuksiin joutuneelle Estonian Airille tukea vuodesta 2009 lähtien peräti 130 miljoonaa euroa. EU:n komissio on tutkinut jo kauan, onko tuki ollut EU:n lainsäädännön mukaista.

Takaisinmaksuun ei rahoja

Jos EU:n komissio katsoo, että tuki on ollut unionin sääntöjen vastaista, lentoyhtiön pitäisi maksaa se takaisin. Estonian Airilla ei sellaisia rahoja ole, ja EU:n kielteinen päätös tarkoittaisi lentoyhtiön välitöntä konkurssia.

Kielteisen päätöksen tullen Estonian Airin lennot loppuvat samana päivänä, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR. Matkatoimistot ovat jo valmistelleet toimia sekä niiden asiakkaiden varalle, jotka jäisivät ulkomaille ilman paluulentoa että niilden, joiden käteen jäisi ostettu lentolippu.

Uusi lentoyhtiö perustettu

Sen paremmin Estonian Air kuin Viron talousministeriökään ei ennakoi EU:n päätöstä. Jotakin kertoo kuitenkin talousministeri Kristen Michalin toteamus Viron yleisradiolle - hänen mukaansa on jo perustettu uusi lentoyhtiö, joka alkaisi lentää Tallinnasta, jos kielteinen päätös tulee.

Viime viikolla EU:n Viron edustusto ja tallinnalainen asianajotoimisto tekivät selvityksen, missä eurooppaoikeuden asiantuntija Carri Ginter katsoi, että hallituksen tuki Estonian Airille on rikkonut EU:n sääntöjä. Ginterin mukaan ei ole perusteita odottaa EU:lta myönteistä päätöstä.

Estonian Air kasvatti toimintaansa ja reittiverkostoaan voimakkaasti viitisen vuotta sitten, mutta ajautui tappiokierteeseen ja konkurssin partaalle. Yhtiön lennot Suomeen lopetettiin alkuvuodesta 2013.

.
.