1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin budjettisopu syntyi poikkeuksellisen väännön jälkeen – vasemmistoliitto jäi ulkopuolelle

Vihreät päättivät neuvotteluiden edetessä, etteivät halua tehdä valintaa vasemmistopuolueiden ja kokoomuksen välillä. SDP palasi mukaan neuvottelupöytään, koska esitys oli heidän mukaansa muuttunut merkittävästi.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin budjetista päästiin yllättäen laajaan sopuun torstaina, vaikka vielä muutama päivä aiemmin näytettiin olevan pattitilanteessa. Viime viikon lopulla SDP ja vasemmistoliitto ilmoittivat lopettavansa neuvottelut, koska ne pitivät esitystä liian leikkaavana.

SDP kuitenkin palasi myöhemmin neuvottelupöytään, koska käsittelyssä ollut uusi esitys oli heidän mukaansa selvästi aiempaa parempi ja sisälsi reilusti enemmän määrärahoja esimerkiksi opetukseen sekä sosiaali- ja terveystoimeen.

– Esitys, mikä oli edellisenä keskiviikkona, oli aivan toisen näköinen nyt eilen, eli tasan viikon kuluttua, sanoo SDP:n valtuustoryhmän johtaja Osku Pajamäki.

Budjettiesityksen hyväksyivät lopulta tänään kokoomus, vihreät, SDP, perussuomalaiset, RKP ja keskusta.

Vasemmistoliitolle se ei kuitenkaan kelvannut. He pitivät kiinni periaatteestaan, että budjetti ei saa alittaa viime keväänä sovittua raamia, eli lisää leikkauksia ei pidä tehdä. Nyt raami alittuu 25-30 miljoonalla eurolla.

Punavihreää blokkia käytetään "kun se on järkevää"

Budjettisovusta ulos jäänyt vasemmistoliitto peräänkuulutti neuvotteluiden edetessä punavihreän blokin, eli vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden, yhteistyötä. Ryhmän johtajan Veronika Honkasalon mielestä vihreät ja SDP eivät uskalla irtaantua tutusta kolmen suuren koplasta, ja ovat siksi valmiita hyväksymään kokoomuksen rinnalla leikkaavan budjetin.

Ajatus tyrmätään sekä SDP:ssä että vihreissä. Vihreiden valtuustoryhmä päätti neuvotteluiden aikaan yksimielisesti, että valintaa vasemmistopuolueiden ja kokoomuksen välillä ei tehdä.

– Me olemme koko ajan sanoneet, että meidän tavoitteenamme on mahdollisimman laajapohjainen sopu. Ja haluamme pysytellä tässä Helsingin traditiossa tehdä sellaisia talousarvioita, ja kaikkia muitakin isoja päätöksiä, joihin pyritään saamaan kaikki puolueet mukaan. Niin että kaikkien ääni kuuluu, sanoo vihreiden ryhmän johtaja Otso Kivekäs.

Myös SDP:n Pajamäki puhuu laajan sovun puolesta.

– Kunnallispolitiikka, jossa ei ole mitään varsinaista hallitus-oppositio-asetelmaa, toimii parhaiten siten, että kaikki löytävät jonkinlaisen yhteisymmärryksen kunkin vuoden talousarviosta.

Hän huomauttaa, että monissa asioissa yhteinen kanta on kuitenkin löytynyt, ja löytyy edelleen, punavihreiden puolueiden kesken.

– Kyllä me käytetään sitä yhteistä arvopohjaa silloin, kun se on järkevää.

Kokoomus myöntää tulleensa vastaan

Laajan sovun puolestapuhujaksi tunnustautuu myös budjettineuvotteluja vetänyt kokoomus. Ryhmänjohtaja Lasse Männistö myöntää, että tilanne oli viikonloppuna poikkeuksellisen vaikea, ja että kokoomus antoi asiassa periksi.

– Me tulimme vastaan, mutta myös sosiaalidemokraatit olivat valmiita tinkimään tavoitteistaan. Joustoa tehtiin puolin ja toisin, hän sanoo.

Männistö huomauttaa, että koko valtuustokauden ajan budjetit on tehty niin, että mukana ovat olleet lähes kaikki valtuustoryhmät.

Tänään sovittu budjettiesitys menee kaupunginvaltuuston käsittelyyn marraskuun lopulla. Tulo- ja kiinteistöveroprosenteista päätetään kuitenkin aiemmin, koska ne pitää ilmoittaa valtiolle 17. marraskuuta mennessä.