Sipilä uhkasi hallituksen kaatamisella: Saatan kävellä aamulla presidentin luo

Kiista sote-alueiden määrästä on vienyt hallituksen hajoamisen partaalle. Neuvotteluja jatketaan tarvittaessa aamuun saakka.

Kotimaa
Juha Sipilä
"On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luo huomenna".

– On hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) klo 21 alkaneessa tiedotustilaisuudessa, jossa pääministeri kertoi sote-neuvottelujen etenemisestä. Se tarkoittaa, että Sipilä on valmis hajottamaan hallituksen, jos sopuun sote-alueiden määrästä ja muista olennaisista sote-kysymyksistä ei päästä hallituspuolueiden kesken perjantain aikana.

Sipilä kertoi, että sote-asioista pyritään neuvottelemaan vielä yön yli.

– Käymme neuvotteluja aamuun saakka. Olen varautunut siihen, että tulee uneton yö. Sekin on mahdollista, että ratkaisua ei synny.

Sipilä kertoi, että hallituspuolueista keskusta ja perussuomalaiset ovat päätyneet 18 sote-alueeseen. Kokoomus ilmoitti päivällä, että sen maksimi on 12 sote-aluetta. Kokoomus on Sipilän mukaan pyytänyt lisäaikaa ratkaisulleen. Sipilä ei ole valmis pitkiin jatkoaikoihin.

– En usko, että lisäaika tuo tähän asiaan muutosta. Tietoa on tarpeeksi.

Sipilän mukaan hallitus haluaa saada päätökset suurista ratkaisuista tämän vuoden loppuun mennessä, jotta aikaa jää riittävästi päätösten toimenpanoon.

Jos hallitus lopulta kaatuu, ei Sipilä haluaa lähteä rakentamaan uutta hallitusta vaalien kautta, vaan uusi pohja haetaan nykyisestä eduskunnasta.

– Pitää ottaa huomioon se mahdollisuus, että hallituspohjaa pitää rukata.

Jos kokoomus lähtee hallituksesta, se voitaisiin korvata esimerkiksi kristillisdemokraateilla ja Rkp:llä. Niillä saataisiin aikaan niukka enemmistöhallitus.

Sipilän tiedotustilaisuus on kokonaisuudessaan nähtävissä Yle Areenassa.