1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäikö jotain väliin? – Hallituksen dramaattinen sote-päivä koosteena

Kokosimme hallituksen kriisipäivän uutiset yhteen pakettiin.

politiikka
Alexander Stubb, Timo Soini ja Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä
Alexander Stubb, Timo Soini ja Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.Martti Kainulainen / lehtikuva

Joko vihdoin hallitus paljastaisi sote-mallinsa? Saadaanko tänään tieto siitä, kuinka monta sote-aluetta Suomeen tulee?

Vielä aamulla uskottiin, että näihin kysymyksiin saadaan vastaus tänään. Ylen aamuisessa uutisessa pohdittiin, tuleeko sote alueita viisi vai lähes parikymmentä. Monet kävivät uutisten nettisivulla arvioimassa, mikä olisi oikea määrä sote-alueita.

Vielä aamupäivällä tilanne näytti lupaavalta, ja keskustan Matti Vanhanen oli vakuuttunut, että hallitus esittelee ratkaisunsa illalla.

Pääministeri Juha Sipilä vieraili alkuiltapäivästä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa. Sipilä ei halunnut kommentoida asiaa tiedotusvälineille, mutta vakuutti esittelevänsä perussuomalaisille hyvän ehdotuksen.

Iltapäivällä tilanne muuttui dramaattisesti, ja Sipilän hallitus ajautui lähelle kriisiä. Pääministeri esitti hallituskumppaneille 18 itsehallintoaluetta. Kokoomus ilmoitti, että se voi hyväksyä enintään 12. Perussuomalaisten kanta oli lähempänä keskustan kuin kokoomuksen kantaa.

Perussuomalaisten kokouksesta Sipilä jatkoi kokoomuksen kokoukseen. Sinne rientäessään hän kiisti kiisti hallituskriisin. Sipilä lupasi päätöksiä vielä tänä iltana.

Kello 16 Yle kertoi, että asiantuntijat lyttäävät keskustan sote-mallin.

Samoihin aikoihin kokoomus ilmoitti pyytäneensä pääministeriltä lisäaikaa. Puheenjohtaja Alexander Stubb ilmoitti, että kokoomus haluaa viedä soten lauantaina kokoontuvan puoluevaltuuston päätettäväksi. Samalla kokoomus miettisi, lähteekö se hallituksesta. Sipilä jäi harkitsemaan pyyntöä.

Illansuussa kolmen hallituspuolueen puheenjohtajat kokoontuivat vielä pohtimaan hankalaksi äitynyttä tilannetta.

Kello 19:n jälkeen pääministeri Sipilä twiittasi kertovansa soten jatkosta kello 21. Tiedotustilaisuus järjestetään valtioneuvoston linnassa ja Yle välittää sen suorana netissä, tv:ssä ja radiossa.

Lue seuraavaksi