"Myytinmurtaja" – EU alkaa puskea vastapropagandaa nettiin

Ensimmäinen näkyvä ulostulo on Twitter-tili, jossa EU aikoo purkaa väärää tietoa. Tähän on ryhdytty Venäjän levittämän propagandan takia.

Ulkomaat
EU Mythbusters
EU on avannut internetin Twitter-palvelussa tilin, jonka kautta on tarkoitus paljastaa vääriä tietoja ja propagandaa. Tilin esittelytekstissä kuitenkin mainitaan, että ilmaistut mielipiteet ja näkemykset eivät välttämättä edusta EU:n virallista linjaa.@EUvsDisinfo

EU ymmärsi vuosi sitten, että sen on jotenkin vastattava informaatiosotaan. Venäjän Ukrainan sodasta levittämä tieto ei vastannut länsimaiden tietoa. Samaan aikaan Isis-terroristit latasivat nettiin omaa valtiotaan ylistäviä videoita.

Disinformaation vastustamista on valmisteltu EU:n ulkosuhdehallinnossa Brysselissä. Muutaman henkilön ryhmä etsii tapoja tuottaa strategista viestintää – vastapropagandaa – tietoihin, jotka EU:n mielestä ovat vääriä tai harhaanjohtaviä.

Twitter-tili (siirryt toiseen palveluun)on avattu tänään. Tilin ylläpitäjää ei kerrota, mutta tilin sähköpostiosoitteena on "EU vastaan disinformaatio". Tarkoitus on esimerkiksi paljastaa ja jakaa hyviä käytäntöjä tunnistaa väärä tieto.

Strategista viestintää suunnitteleva ryhmä alkaa myös julkaista tietoja, mitkä maat ovat joutuneet väärän tiedon levittämisen kohteiksi.

Venäjän levittämästä propagandasta ovat olleet eniten huolissaan Baltian maat ja Suomi.

Baltiassa Venäjä yrittää vaikuttaa venäjänkieliseen väestöön esimerkiksi omien tv-kanaviensa välityksellä, ja Baltian maissa on pohdittu tv-sisällön tuottamista venäjäksi läntisestä näkökulmasta.

Suomessa taas on huomattu Venäjän levittävän vääriä tietoja Suomesta omassa mediassaan.