1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti pelkää turisminsa puolesta – Ranska ja Belgia kehottavat välttämään turhia matkoja

Myös Yhdysvallat on torstaina ilmoittanut, että sillä on tietoa, joka tukee Britannian pommiepäilyä.

Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen pyrstöosan jäänöksiä Siinain niemimaalla 1. marraskuuta 2015. Kuva: Maxim Grigoryev / Venäjän hätätilaministeriö / AFP

Egypti on täysin valmis tekemään yhteistyötä kumppaneidensa kanssa ulkomaalaisten turistien turvallisuuden takaamiseksi, vakuutti Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi Lontoon-vierailullaan torstaina. Egypti on huolissaan venäläiskoneen lentoturman vaikutuksista maan turismiin.

Ranska ja Beliga ovat torstai-iltana kehottaneet kansalaisiaan välttämään matkustamista Sharm el-Sheikhiin, mikäli se ei ole välttämätöntä, ja Britannia perui keskiviikkona kaikki lentonsa lomakohteeseen ja sieltä pois. Torstaina Britannia on kuitenkin ilmoittanut hakevansa jumiin jääneet turistit lomakohteesta pois. Turistit saavat ottaa koneisiin vain käsimatkatavaransa.

Hollanti, skandinaavinen lentoyhtiö SAS ja saksalaisyhtiö Lufthansa ovat perunut kaikki lennot alueelle.

Turvatoimet hyväksyttiin 10 kuukautta sitten

Britannia vaatii Sharm el-Sheikhin lentoaseman turvatoimien kiristämistä, sillä se epäilee, että venäläiskone putosi pommin räjähdyksestä.

– Olemme täysin valmiita tekemään yhteistyötä ystäviemme kanssa, jotta voimme varmistaa lentoasemamme turvallisuuden, presidentti Abdel Fattah al-Sisi sanoi Lontoossa.

Hän huomautti, että Britannia tarkasti lentoaseman turvatoimet jo kymmenen kuukautta sitten.

– Silloin he olivat tyytyväisiä.

Britannian pääministeri David Cameron sanoi kuitenkin torstaina pitävänsä todennäköisempänä, että pommi pudotti koneen kuin että niin ei olisi käynyt. Myös Yhdysvallat on torstaina ilmoittanut, että sillä on tietoa, joka tukee Britannian pommiepäilyä. Se ei tarkentanut, mistä tiedosta oli kyse.

Ministeri: Se ei ollut terroriteko

Egyptin antiikkiministeri puolestaan toppuutteli pommiepäilyjä ja kehotti odottamaan onnettomuustutkijoiden johtopäätöksiä. Hän osallistui torstaina kolmen uuden hautakammion avaamiseen Luxorissa.

– Se ei ollut terroriteko. Se oli onnettomuus, antiikkiministeri Mamdouh Eldamaty vakuutti hautakammioiden avajaisissa.

Avajaisista oli päätetty jo ennen lentoturmaa. Egypti toivoo, että avatut haudat saavat turistit matkustamaan maahan.

Merkittävin hautakammioista kuului Huylle, Kushin kuningaskunnan varakuninkaalle, joka oli kuningas Tutankhamonin aikalainen. Hänen hautakammionsa seinämaalaukset valottavat nuubialaisten ja egyptiläisten välistä kanssakäymistä Uuden kuningaskunnan ajalla 3 000 vuotta sitten.