Valmiusharjoitus opetti: verkkohyökkäyksiä vaikea torjua ja viestintä lamaantuu

Keski-Suomen kunnissa on tällä viikolla harjoiteltu tilannetta, jossa tietoverkkojen kaatuminen halvaannutti kuntien perustoimintoja. Maan laajimman kybervalmiusharjoituksen tavoite oli oppia torjumaan verkkohyökkäyksiä. Harjoitus opetti, että verkkohyökkäyksiä on vaikea torjua ja ne iskevät etenkin viestintään.

Kotimaa
Harjoitustilanteessa reserviläiset saapuivat antamaan virka-apua vedenjakelussa Uuraisilla.
Harjoitustilanteessa reserviläiset saapuivat antamaan virka-apua vedenjakelussa Uuraisilla.Jani Ilola / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään harjoitukseen osallistuivat kaikki 23 Keski-Suomen kuntaa.

– Harjoituksessa ilmeni, että kyberhyökkäysten heikoin lenkki on niiden vaikea torjuminen, joten siihen pitää panostaa, kertoo johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama myönsi, että kunnassa tietoverkon perusuojaukset palomuureineen ja virusohjelmineen ovat olemassa, mutta harjoitus osoitti, että ne ovat riittämättömät.

Kuvitteellisessa kyberhyökkäystilanteessa vedenjakelu Uuraisilla katkesi. Maajoukkojen reserviläiset saapuivat antamaan virka-apua vedenjakelussa. KESKI15-valmiusharjoituksessa testattiin nimenomaan eri toimijoiden yhteistyötä kriisitilanteissa.

– Paras anti on viranhaltijalle on, että tässä pääsee verkottumaan eri toimijoitten kanssa. Toisaalta tämä osoittaa sen, että kehittämistarpeita varautumisen valmisteluissa on, arvioi majuri Hannu Haapamäki Puolustusvoimista.

Viestintä on haavoittuvainen

Jälleen kerran harjoituksen suureksi haasteeksi nousi viestintä ja sen jatkaminen järjestelmien kaatuessa.

– Kun verkkohyökkäys on tapahtunut, niin miten viestit välitetään, kun normaalit välineet eivät ole käytössä tai ne eivät ole luotettavia. Viesti pitää pystyä välittämään kansalaisille ja kansalaislta myös takaisin viranomaisille, Tarja Wiikinkoski linjaa.

Harjoituksen onnistumisiin lasketaan havainto, että vaikka kyberhyökkäys lamautti kuntien toimintoja, perustoiminnot pystyttiin silti hoitamaan.

– Näyttää sitä, että kunta pystyy selviämään sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä opetuksesta. Vaikka siellä on häiriöitä, niin ne pystytään hoitamaan, arvioi Wiikinkoski.

Suomen laajin kybervalmiusharjoitus järjestettiin Keski-Suomessa.
Suomen laajin kybervalmiusharjoitus järjestettiin Keski-Suomessa.Arvo Vuorela / Yle