Marsin kaasukehän katoamisen mysteeri paljastumassa

Mars menettää joka sekunti 100 grammaa kaasukehästään. Suurin osa planeetan kaasukehästä puhaltui avaruuteen 3,7 miljardia vuotta sitten.

tiede
Havainnekuva Maven-luotaimesta.
Havainnekuva Maven-luotaimesta. Goddard Space Flight Center / NASA

Mars-planeetan kaasukehästä ja sen katoamisen vaiheista on saatu uutta tietoa. Marsin kaasukehää tutkimaan lähetetyn Maven-luotaimen tietojen perusteella punainen planeetta menetti suurimman osan kaasukehästään noin 3,7 miljardia vuotta sitten.

Marsilla oli aikoinaan tiheä kaasukehä, joka mahdollisti lämpimän ilmaston ja virtaavan veden. Miljardeja vuosia sitten tapahtuneet auringonpurkaukset kuitenkin riisuivat planeetan happi- ja hiilidioksidi-ioneista, jättäen planeetalle ohuen kaasukehän. Elämän edellytykset katosivat siis Marsista pian sen jälkeen, kun elämä kehittyi Maapallolla.

Marsilla ei ole samankaltaista magneettikenttää suojanaan kuin Maalla. Tämän takia sen kaasukehä on ollut haavoittuvampi Auringon ultraviolettisäteilylle ja tuulille. Tälläkin hetkellä Mars menettää noin 100 grammaa kaasukehästään joka sekunti. Voimakkaiden aurinkotuulien aikana katoavuus on jopa 20-kertainen.

Neljä miljardia vuotta sitten aurinkotuulet olivat voimakkaampia ja lukuisampia kuin nykyään, joten Marsin kaasukehän kuihtuminen tapahtui nopeasti, arvioilta muutamassa sadassa miljoonassa vuodessa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti Maven-luotaimen Marsin kiertoradalle kaksi vuotta sitten. Marsin yläkaasukehän tutkimukseen kehitetyn luotaimen tiedoista julkaistiin tutkimuksia Science-tiedejulkaisussa.

Nasa on julkaissut havainnollistavan esityksen Marsin kaasukehän katoamisesta videopalvelu Youtubessa. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, AP