Hyppää sisältöön

Lääkärit ilman rajoja: Kunduzin sairaalasta pakenevia ihmisiä ammuttiin ilmasta

Yhdysvallat on sanonut, että isku avustusjärjestön sairaalaan oli vahinko. "Tällä hetkellä virhettä on vaikea ymmärtää ja uskoa", järjestön johtaja Christopher Stokes sanoi esitellessään raporttia tapahtumista.

MSF välitti iskun jälkeen kuvia Kunduzin sairaalan järkyttyneestä henkilökunnasta. Kuva: MSF

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) sanoo, että sen työntekijöitä ja potilaita ammuttiin heidän paetessaan Yhdysvaltain hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta sairaalasta Afganistanin Kunduzissa.

MSF julkaisi torstaina oman raporttinsa (siirryt toiseen palveluun)lokakuun alussa tapahtuneesta hyökkäyksestä, jossa kuoli ainakin 30 ihmistä. Yhdysvallat on sanonut pommittaneensa järjestön sairaalaa vahingossa. MSF:n mukaan hyökkäys jatkui noin tunnin, vaikka henkilökunta lähetti sen aikana hätäviestejä Kabuliin ja Washingtoniin.

Raportissa todetaan, että kaikille alueella toimiville aseellisille ryhmille oli annettu sairaalan koordinaatit, jotka pitivät paikkansa.

– Sairaalan sisältä saatu näkökulma on se, että hyökkäyksen tarkoituksena oli tuhota ja tappaa, MSF:n johtaja Christopher Stokes sanoi toimittajille.

Stokesin mukaan MSF:n keräämien tietojen perusteella on vaikeaa ymmärtää ja uskoa, että hyökkäys olisi ollut virhe.

Raportissa useat sairaalan henkilökuntaan kuuluneet kertovat nähneensä, miten "ihmisiä ammuttiin, todennäköisimmin lentokoneesta", kun he yrittivät paeta pommituksen kohteena olevasta pääsairaalarakennuksesta. Raportin mukaan muut sairaala-alueen rakennukset säästyivät suhteellisen pienin vaurioin.

Afganistanin viranomaiset ovat toistuvasti väittäneet, että sairaalassa piilotteli taliban-taistelijoita. MSF:n raportin mukaan sairaalassa oli hoidettavana noin 20 haavoittunutta taliban-taistelijaa, mutta järjestön sääntöjen mukaisesti sairaalaan ei saanut tuoda aseita.

Hyökkäyksen tapahtuessa Afganistanin joukot koettivat vallata takaisin Talibanin valtaamaa Kunduzin kaupunkia.

.
.