E-P:n sairaanhoitopiirin johtaja pettynyt kriisin kärjistymiseen

Riita soten hallintokysymyksestä uhkaa koko uudistusta, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki. Hän toivoo sopua ja hallintomallia, joka olisi mahdollisimman yksinkertainen. Pihlajamäen mukaan ratkaisu voisi olla 15 sote-aluetta.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Seinäjoen keskussairaala
Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki pitää nyt syntynyttä riitaa soten hallintokysymyksestä uhkana koko uudistukselle. Pilhajamäen mukaan itsehallintoalueisiin piti mennä sote edellä, mutta nyt asia on monimutkaistunut.

– Totta kai väliportaan hallinnon uudistus on iso asia, mutta olisin toivonut, että olisi pidetty kiinni linjauksesta, että katsotaan soten pohjalta ja muu sopeutetaan siihen, Pihlajamäki sanoo.

Koko sote-uudistus kärsii syntyneestä tilanteesta, vaikka sen tarpeesta ollaan laajasti yksimielisiä, Pihlajamäki harmittelee.

– Jos taas palataan johonkin aikaisempaan lähtöruutuun, aikaa kuluu ja epävarmuus, tilanteen hallitsemattomuus jatkuu edelleen.

– Kyllä potilaat hoidetaan, siitä ei ole kysymys. Mutta välttämättömät rakenneuutistukset ja niiden kautta saatava hyöty yhteiskunnalle, sen saaminen viivästyy. Kestävyysvaje uhkaa kasvaa.

Ratkaisuksi 15 aluetta?

Sairaanhoitopiirit jatkavat edelleen toimintaansa. Jaakko Pihlajamäen mukaan uhkana on kuitenkin, että järjestelmä alkaa hajota.

– Erikoissairaanhoidon näkökulmasta ja keskussairaaloiden näkökulmasta ydintoimintaa ylläpidetään ja kehitetään joka tapauksessa. Tämä on hallintokysymys, josta nyt riidellään.

Pihlajamäki toivoo, että hallitus pääsisi asiassa ratkaisuun soten lähtökohdista. Hallintomallin pitäisi olla myös mahdollisimman yksinkertainen.

Ratkaisu voisi löytyä myös 12:n ja 18 sote-alueen väliltä:

– Meillä on asukaspohjaltaan aika pieniä sairaanhoitopiirejä. Niiden jonkunlainen kokoaminen vähän suurempiin kokonaisuuksiin voisi olla perusteltua. Viisitoistakin olisi hyvä numero siitä väliltä, Jaakko Pihlajamäki ehdottaa.