"Voi olla että jopa lisää kuluja" – Soteasiantuntija ihmettelee poliitikkojen uskoa uuden järjestelmän autuuteen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri ihmettelee kuvitelmaa siitä, että soteuudistus toisi toteutuesaaan heti merkittäviä säästöjä. Aluksi voi käydä jopa päin vastoin. Pitkään uudistusta seurannut ja siihen vaikuttanut Isolauri muistuttaa, että Suomi on jo nyt sairaanhoidossa Länsi-Euroopan paras maa, jos katsotaan panos- tuotos–suhdetta.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Jouko Isolauri
Ville Välimäki / Yle

Jouko Isolauri viittaa eurooppalaisiin tutkimuksiin, joiden perusteella Suomi on selvästi paras maa, kun verrataan sairaanhoitoon laitettua rahaa ja siitä saatuihin tuloksiin.

Samalla Isolauri hymähtää poliitkkojen puheille nopeista miljardisäästöistä.

Voi olla, että ensimmäisinä vuosina soteuudistus jopa lisää kuluja

Jouko Isolauri

– Hyvä että, pääministeri laittaa stopin keskustelulle. On jo päätösten aika, huokaa yli 10 vuotta soteasioiden kanssa paininut Isolauri.

– Unelma siitä, että heti soteuudistuksen jälkeen saisimme miljardien säästöt, on kuvitelmaa. Näin suuressa uudistuksessa on aina vastavoimia, joiden jarrutus väistämättä jättää jälkensä. Voi olla, että ensimmäisinä vuosina soteuudistus jopa lisää kuluja.

18 vai 12 aluetta? Ihan sama

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolaurille sotealueiden lukumäärä ei ole lopulta kovinkaan tärkeää.

– Pääasia on, että järjestäjien määrä putoaa reilusta puolestatoista sadasta alle kahdenkymmenen. Jos ajattelemme pelkästään sairaanhoitoa ja erityisesti erikoissairaanhoitoa, 18 aluetta on turhan paljon. Jos mukaan otetaan sosiaalihuolto ja muukin aluehallinto, niin sitten 18 voi olla ihan hyvä määrä, pohtii Isolauri.

Vakavat kysymykset jäävät politikoinnin valtakysymysten jalkoihin

Jouko Isolauri oli mukana pohtimassa soteuudistusta ensimmäistä kertaa yli kymmenen vuotta sitten ollessaan töissä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Pääasia on, että järjestäjien määrä putoaa reilusta puolestatoista sadasta alle kahdenkymmenen

Jouko Isolauri

Hän haluaakin muistuttaa, että soteasioissa on kysymys vakavista ja ihmisille tärkeistä asioista.

– Joka kolmas kansalainen käyttää esimerkiksi keskussairaalan palveluja vuosittain. Joka toinen käyttää terveyskeskuspalveluja vuosittain. Siksi on ikävää, jos tärkeät uudistukset jäävät poliittisen valtapelin alle. Aluekysymyksissäkin on kysymys vallasta, tietää soteasiantuntija, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri.