Hyppää sisältöön

Millä he elävät: Rautavaaran onnellinen naismetsuri peräkammarista

Satu Saarelainen asuu Rautavaaran Angervikon kylässä. Rautavaaran keskustaan on 12 kilometriä. Kymmenen vuotta sitten hän palasi takaisin Rautavaaralle Etelä-Suomesta ja ulkomaan kierrokseltaan. Rautavaaralainen metsuri on 37-vuotias. Muita hänen ammattejaan ovat hevostenhoitaja, eräopas ja hieroja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Satu Saarelainen on ollut kymmenen vuotta Metsähallituksen metsurina. ”Toivon, että metsurin työ säilyisi yhtä monipuolisena kuin se on ollut, eikä vain kahta työlajia. Jos saataisiin pitää koko se metsurintyön kirjo, voisin kuvitella, että tekisin loppuun asti.”

”Jos tätä vauhtia mennään, olen viiden vuoden päästä ainoa metsuri pitäjässä. Uusia ei ole palkattu enää moneen vuoteen. Eläköitymistahti on niin kova, että muutaman vuoden päästä metsureita ei enää ole.”

”Muistanko kaikki päivät metsässä? Kun päivittäin kuuntelee radiota, muistaa tapahtumat metsän ja palstan kautta. Kun Ahtisaari sai Nobelin palkinnon, olin Kuikkavaaralla tekemässä palstaa. Tai kun kouluampumiset olivat, olin Sotinpurolla tekemässä perkauskuviota.”

”Olen onnekkaassa asemassa, että minun kahdeksan työtuntia päivässä on sellaista, mistä tykkään.”

”Työn pitää olla sellaista, että työpäivän jälkeen tuntuu, että olit töissä.”

”Väitin, että en koskaan tule takaisin. Sitten totesin, että täällä on oikeastaan kaikki, mitä tarvitsen. Täällä on tilaa. Kaikki minun harrastukseni ovat sellaisia, että väljä asuminen ja luonto kuuluvat asiaan. Täällä on sitä.”

”Pärjäänkö palkallani? Kyllähän sitä työtä saa tehdä. Harrastukset eivät ole vähärahaisia, pitää kolmea hevosta. Nyt kun on vielä kuntoa, käyn tekemässä metsähommia myös vapaa-ajalla. Aiemmin tein myös hierontaa. Kyllä minä metsurinpalkallani pärjään Rautavaaralla.”

Liisa ja Aarne Saarelainen tyttärensä Satu Saarelaisen ja Jokeri-koiran kanssa kotinsa portailla.

Satu Saarelainen: ”Nauroin, kun lähdin aikaisessa vaiheessa peräkammarista pois. Nyt kun muistan, mitä etuja siinä on, en lähde pois. Kun on tällainen eläinlauma, äiti ja isä auttavat. Se mahdollistaa liikkumisen. Tämä on sellainen symbioosi. Tämä on minun mielestä aika luonteva ratkaisu asua näin.”

Millä he elävät: Kartan kautta voit siirtyä reportaasin muihin osiin.

Kartta