"Suurin päätös sotessa on 12 päivystävää sairaalaa"

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan suurin päätös sote-keskusteluissa tällä hetkellä on, että tulevaisuudessa olisi 12 päivystävää sairaalaa. Tästä hallituspuolueet olivat yksimielisiä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäri.
Laura Pohjavirta / Yle

Hallituspuolueet ovat sote-keskusteluissa päättäneet, että tulevaisuudessa olisi vain 12 päivystävää sairaalaa. Tästä puolueet olivat yksimielisiä. Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju pitää sitä suurena uutisena.

Gallupeissa kannatukset heiluvat. Ei kansalaisia voi pitää vaalikarjana.

Pauli Harju

– Se on suuri muutos nykyiseen verrattuna, kertoo Harju.

Harjun mukaan nyt tärkeintä on, miten sote-uudistusta viedään eteenpäin. Ensiksi pitäisi päättää alueiden määrä. Kokoomukselle keskustan esitys ei kelpaa.

Valtapolitiikan sijaan faktoja    

– Aluehallinnon kirjaukset hallitusohjelmassa olivat epämääräiset. Faktojen perusteella asiat pitäisi päättää, ei valtapolitiikan näkökulmasta, jatkaa Harju.

Valtapolitiikalla Harju tarkoittaa sitä, että ratkaisut tehdään puolueen kannatuksen kannalta.

– Gallupeissa kannatukset heiluvat. Ei kansalaisia voi pitää vaalikarjana, kertoo Harju.

Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan sote-hallintolain uudistuksessa on kyse todella suuresta asiasta eli julkisen talouden uudelleenorganisaatiosta ja hallinnoinnista.

Harjun mukaan unohtaa ei myöskään sovi, että kyseessä ovat isot rahat ja miten ne tulevaisuudessa kerätään. Vuosittain puhutaan 20 miljardin euron uusjaosta.