Metsäkeskus aloittaa jälleen yt-neuvottelut

Tavoitteena on karsia menoja vähentämällä henkilöstöä noin 40 henkilötyövuoden verran. Kohteena ovat nyt keskuksen julkiset palvelut, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa metsälakien valvonta.

talous
Panta puussa.
Ville Kinnunen / Yle

Metsäkeskus etsii säästöjä, koska sen valtionapu on pienentynyt. Viimeksi maaliskuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa suuri osa henkilöstövähennyksistä pystyttiin tekemään eläköitymisten kautta. Yhteensä henkilöstöstä vähennettiin tuolloin noin 50 henkilötyövuotta eli noin 8 prosenttia henkilöstön määrästä.

Nyt Metsäkeskus lähtee yt-neuvotteluihin esittäen lomautuksia, lomarahan vaihtoa vapaaseen sekä noin 40 henkilötyövuoden vähentämistä.

Metsäkeskuksessa alkoi iso luuta heilua vuonna 2012. Organisaatio on uusittu valtakunnalliseksi ja toimintaa tehostettu vähentämällä neljän vuoden aikana 150 työntekijää. Metsäkeskus toimii maa- ja metsätalousministeriön alaisena. Julkisten palvelujen tehtäviin kuuluu esimerkiksi metsävaratiedon keruu sekä koulutusta ja neuvontaa ja metsälakien valvontaa.

Metsäkeskuksen julkisissa palveluissa työskentelee tällä hetkellä noin 530 ihmistä.

Maaliskuussa Metsäkeskus siirtyi 13 alueellisesta yksiköstä viiteen ja esimerkiksi Lapista poistui oma Metsäkeskuksen johtaja. Lappi kuuluu nyt Pohjois-Suomen palvelualueeseen. Lapissa on 47 metsäkeskuslaista.

Metsäkeskuksen rahoituksesta vajaat 90 prosenttia tulee valtionavusta. Sitä on pienennetty vuosille 2012–2016 noin 8,6 miljoonaa euroa.