Vaaditaanko suomalaiselta mieheltä liikaa? Kova jätkä on kuin mykkä sipuli

Suomalaisen miehen malli on tietynlainen, mutta siihen liitetyt vaatimukset ovat aika kovia Miessakit ry:n Kainuun yhdysmiehen mielestä.

Kotimaa
Mies seisoo kädet puuskassa.
Laura Tolonen / Yle

Suomalaisen miehen tulisi olla kova jätkä. Tuo on edelleen valitettavan yleinen käsitys, toteaa Miessakit ry:n Kainuun yhdysmies Raimo Reinikainen.

– Mutta suomalainen mies on pikemminkin kuin mykkä sipuli. Jos avaat sen sipulin kuoren, niin sieltä voi löytyä uusia kerrostumia ja lopulta vasta se sydänsilmu.

– Ongelma on siinä, että meille on luotu miehen malleja ja niitä ylläpidetään. Ja niiden karsiminen on aika vaikeaa. Suurin ongelma onkin se, miten mies saisi ne aidot tunteensa esille, että se aito tosimies tulisi esille. Hän ei olekaan kenties sellainen kovis, vaan hyvin toisenlainen, Reinikainen jatkaa.

Tämän vuoden Miesten Viikon teemana on "Mistä on isot pojat tehty?".

– Voi sanoa, että 20 senttiä miehisyyttä ja 500 hevosvoiman moottori alla, niin se on jo liikaa vaadittu. Ne miehelle asetetut vaatimukset ovat vielä aika kovia, Reinikainen toteaa.

Miesten yksinäisyys huolettaa

Miessakissa on ollut alusta asti yhtenä kysymyksenä se, että yhdistys on keski-ikäisen miehen pelastusoperaatio. Keski-iän kriisissä ihminen käy läpi tietoisesti tai tiedostamattaan elettyä elämäänsä, ja silloin tehdään usein äkillisestikin isoja ratkaisuja.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että jos keski-iässä tapahtuu avioero, sairaus tai työttömyys, niin mies putoaa korkealta ja kovaa. Nainen selviytyy, koska hänellä on yleensä verkostoja paremmin, Raimo Reinikainen toteaa.

– Sanotaan, että ihmisellä pitäisi olla vähintään yksi hyvä ystävä. Väittäisin, että naisilla näin useammin varmasti on, mutta miehillä on monta kertaa se yksinäisyys. Pitäisi löytää toinen mies, jonka kanssa voisi puhua.

Miessakit ry:n Kainuun yhdysmies Raimo Reinikainen.
Miessakit ry:n Kainuun yhdysmies Raimo Reinikainen.Tiia Korhonen / Yle

Yksinäisyyden myötä mies saattaa jäädä pyörittämään vaikeita asioita itsekseen. Reinikainen on erityisen huolissaan miesomaishoitajista, koska yksinään asioiden miettiminen näkyy siellä.

– Silloin kun he todella tarvitsisivat apua, niin on hirveän vaikea lähteä sitä hakemaan, koska ajatellaan, että minun pitää selvitä. Ja jos roolit vaihtuvat, vaimo sairastuu ja vanhemman ikäpolven mies on ollut esimerkiksi ulkotöissä, niin kaikki kotitaloustyöt ovat uutta. Mies on silloin hankalassa tilanteessa ja stressaantunut.

Kainuussa ei ole ollut aiemmin Miessakien toimintaa, mutta nyt Reinikainen toimii Kainuun yhdysmiehenä. Juuri miesomaishoitajille on ainakin suunnitteilla oma ryhmänsä, joka kevättalvella aloittaisi toimintansa mikäli neuvotteluissa Kainuun omaishoitajat ja läheiset ry:n kanssa päästään yhteisymmärrykseen.

Ruohonjuuritasolla tukitoimintaa

Miessakit ry:n katsottiin olevan tarpeellinen 20 vuotta sitten sen takia, että miesten avun tarvetta ei riittävästi noteerattu yhteiskunnassa. Yhdistys perustettiin järjestämään ruohonjuuritasolla miehille erilaista tukitoimintaa sekä vaikuttamaan ylätasolla, jotta miesten kipupisteet löydettäisiin.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että jos keski-iässä tapahtuu avioero, sairaus tai työttömyys, niin mies putoaa korkealta ja kovaa.

Raimo Reinikainen

– Aika hyvin on onnistuttu. Meillä on toiminut muun muassa Pentti Arajärvi toimi kaksi kautta. Helsingissä on miestoiminnan yhteistyöelin ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa on niin naisten kuin miesten edustajia pohtimassa näitä asioita, Raimo Reinikainen kertoo.

Yhdistyksen alkuvuosina naisten puolelta tuli epäilyjä, että liike on jotenkin naisvastainen. Reinikainen torppaa tämän ajatuksen.

– Ideana on se, että opettelemme itse tulemaan miehinä toimeen ja voisimme naisten kanssa tasavertaisena yrittää ymmärtää asioita.