1. yle.fi
  2. Uutiset

BBC: Brittitiedustelu epäilee Siinain lentoturman syyksi ruumassa ollutta pommia

Brittituristeja lennätetään tänään perjantaina Sharm el-Sheikhistä kotiin ilman matkatavaroita. BBC:n mukaan brittitutkijat epäilevät, että pommi oli pantu koneen ruumaan juuri ennen lähtöä.

Ulkomaat
Venäläiset tutkijat tarkastavat lentoturmassa tuhoutuneen koneen osia Siinain niemimaalla.
Venäläiset tutkijat tarkastivat lentoturmassa tuhoutuneen koneen osia Siinain niemimaalla sunnuntaina.Khaled Elfiqi / EPA

Brittitutkijat uskovat, että Egyptissä viime lauantaina tapahtuneen lentoturman aiheutti ruumaan pantu pommi, Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoo nimettömien lähteiden perusteella.

Viime lauantaina Sharm el-Sheikhin lomakohteesta lähtenyt venäläinen matkustajakone syöksyi maahan Siinain niemimaalla pian nousun jälkeen. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

BBC:n mukaan brittitiedustelussa uskotaan, että joku, jolla oli pääsy koneen matkatavaratilaan, asetti pommin juuri ennen sen lähtöä.

Tutkijat eivät ole sulkeneet pois teknisen vian mahdollisuutta, mutta he pitävät sitä entistä epätodennäköisempänä, BBC kertoo.

Paluulennolla sallittu vain käsimatkatavarat

Sharm el-Sheikhiin jumiin jääneitä brittituristeja lennätetään tänään perjantaina kotiin turvatoimien tiukentamisen jälkeen.

Matkustajat saavat ottaa mukaansa vain käsimatkatavarat, ja tarkastuksia lentokentällä on lisätty. Britannia neuvoo edelleen välttämään kaikkea muuta kuin välttämätöntä matkustamista Sharm el-Sheikhin lentokentälle tai sieltä pois.

Lentoyhtiö EasyJet kertoi puolenpäivän aikaan, että Egyptin viranomaiset ovat keskeyttäneet britannialaisten lentoyhtiöiden lennot pois Sharm el-Sheikhistä.

Easyjetin mukaan kaksi yhtiön jo Sharm el-Sheikhiin saapunutta konetta voi palata Britanniaan, mutta loput kahdeksan suunniteltua lentoa jäävät lentämättä.

Myös Kairossa jätettiin ruuma lastaamatta

Myös lentoyhtiö KLM salli Kairosta perjantaina lähteneen lennon matkustajille vain käsimatkatavarat.

Yhtiön tiedottajan Gedi Schrijverin mukaan kyseessä on varotoimenpide, joka perustuu "kansallisiin ja kansainvälisiin tietoihin".

– Kairon lentokenttä on hyvä, koska voimme lentää sinne ilman rajoituksia. Mutta olemme päättäneet saamiemme tietojen perusteella, että emme lastaa matkatavaroita ruumaan Kairon lentokentällä, Schrijver sanoi uutistoimisto AP:lle.

Hän ei paljastanut yksityiskohtia tiedoista, joihin päätös perustui.

Britannian pääministeri David Cameron sanoi torstaina pitävänsä todennäköisempänä, että pommi pudotti koneen kuin että niin ei olisi käynyt. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut, että sillä on tietoa, joka tukee Britannian pommiepäilyä.

– On mahdollista, että koneessa oli pommi, ja suhtaudumme mahdollisuuteen vakavasti, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi radiohaastattelussa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi