Hyppää sisältöön

Revontulet piirsivät punaisen viivan

Jyväskylän Sirius ry:n Hankasalmen observatorio on kuvannut erittäin harvinaisen punaisen revontulikaaren. Kaari on himmeä, mutta observatorion koko taivasta kuvaavassa kamerassa se näkyi tiistai-iltana useita tunteja.

Kuva: Jyväskylän Sirius

Revontulet syntyvät auringosta peräisin olevien korkeaenergisten elektronien törmätessä maapallon yläilmakehän atomeihin. Törmäys virittää atomin hetkeksi korkeampaan energiatilaan, joka purkautuu valoksi.

Punaiset revontulet ovat harvinaisia, ja havaintojen määrä koko maailmasta liikkuu vain joissakin sadoissa. Suomessa punaisia revontulia on kuvannut (siirryt toiseen palveluun) ainakin Timo Leponiemi.

– Hyvin harvinaisesta ilmiöstä on kyse, toteaa Arto Oksanen Jyväskylän Siriuksesta.

Punaisten revontulien synnylle on kaksi selitystä, joista oikea selviäisi vain aallonpituusmittauksilla.

– Se voi olla elektroniperäinen SAR (stable aurorial red) -kaari, tai se voi olla protonikaari, joka syntyy elektronien sijaan protonien törmäyksistä. Ne ovat vielä harvinaisempia, Oksanen sanoo.

Mitä magneettikentässä tapahtui?

Miksi punaiset revontulet näyttäytyivät juuri nyt ei ole tiedossa.

– Tutkijatkin haluavat saada tietoa siitä mitä epätavallista maapallon magneettikehässä nyt tapahtui. Auringossa oli muutama suurempi purkaus, joista hiukkasia lähtee, mutta niitä on viikoittain. Auringon käyttäytymisessä ei sikäli ollut mitään poikkeuksellista, joten todennäköisesti syy on täällä päässä, Oksanen arvioi.

Punaiset revontulet ovat olemukseltaan toisenlaisia kuin normaalit.

– Punainen revontulikaari on erillään normaaleista vihertävänä loistavasta nopeasti liikkuvista revontulista. Kaari pysyy melko lailla paikoillaan, ja kulkee idästä lähteen, Oksanen toteaa.

Maapallon magneettikenttä on suuressa mittakaavassa melko muuttumaton, mutta pieniä muutoksia tapahtuu koko ajan.

– Tuskin tämä nyt mitään maailmanloppua ennustaa. Kyse lienee normaaleista mutta vaikeasti havaittavista maapallon magneettikentän muutoksista.