Hyppää sisältöön

Millä he elävät: Yrittäjä-Heikki ja Suomen itäisin autokorjaamo

Autokorjaaja ja yrittäjä Heikki Sivonen asuu Ilomantsissa Venäjän rajan vieressä. Matkaa Ilomantsin keskustaan on 35 kilometriä. Lähin vakituisesti asuva naapuri on viiden kilometrin päässä. Yrittäjällä on riittänyt töitä, vaikka korjaamo on syrjässä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ilomantsin Möhkön kylän Aijevaara. Rajavyöhykkeen vieressä oleva tie vie Suomen ja Manner-Euroopan itäisimpään autokorjaamoon.

Heikin korjaamolta on rajavyöhykkeelle vajaat 400 metriä. Ladan takana olisi näkynyt aiemmin venäläisten vartiotorni.

”Yritys on ollut vuodesta 1983 lähtien. Vuonna 1978 lehmät laitettiin pois ja nyt on sitten peltilehmiä. Henkilökohtaisesti se on ollut viisain ratkaisu, että lehmistä luovuttiin.”

”Teen asiakkaille katsastuskorjauksia. Tänne on sen verran matkaa, ettei kukaan tule tänne vain öljyjen tai tulppien vaihtoon. Haen asiakkaalta auton Ilomantsista, tuon sen tänne kotiin, korjaan ja laitan auton. Käyn katsastamassa ja palautan asiakkaalle katsastettuna.”

”Pidänkö työstäni? Kyllä korjaaminen on mukavaa. Onnistumisen tunne tulee, kun pystyy löytämään ratkaisun johonkin hankalaankin juttuun. Se antaa omaan työhön uskoa ja nautinnon, että pystyy toista auttamaan.”

”Vakituinen asiakasrinki on varmaan alta sata henkeä. Kaikkia en nimeltä tunne, mutta kun asiakas sanoo, mikä auto hänellä on, siitä tunnen ihmisen.”

”Pääkaupunkiseudulla olevat kaverit ovat houkutelleet minua tekemään sinne korjauksia. Saisin ammattitaitoon nähden oikean hinnan asiakkailta. Mutta kyllä minä olen tykännyt täällä asua. Ihmistä ei ainoastaan raha tee onnelliseksi.”

”Täällä on kuitenkin se vapaus hengittää. Ei se vain naapuri tule heti sanomaan, että ei noin voi tehdä.”

Heikki Sivonen on tällä hetkellä 56-vuotias.

”Kyllä tällä työllä on pystynyt tämänkaltaisen elämänmuodon rahoittamaan. Omasta työstä on se raha tullut, millä tämän elämän on rakentanut.”

”Moottorikelkkareitistön hoitamisesta olen saanut lisäansiota. Täällä tulovirrat ovat monia pieniä puroja. Pakko on niin tehdä. Vain yhteen tekemiseen ei pysty keskittymään.”

Heikki Sivonen: ”En ole hirveästi käynyt kalalla. Nuorempana jonkin verran metsällä. En tiedä, onko sitä tullut eläinystävälliseksi. Naurettavan vähän olen käynyt myös marjassa, sienestämässä jonkin verran. Meille kyllä marjoja tulee kotiin, äitee kerää niitä innoissaan, vaikka jalat ovat vähän jo huonot.” Heikki Sivonen ja äitinsä Eila Sivonen Ilomantsin Möhkön kylän Aijevaarassa.

Millä he elävät: Kartan kautta voit siirtyä reportaasin muihin osiin.

Kartta