1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Pakopaikka Suomeen – Kotkaa markkinoidaan maailmalla risteilysatamana

Kotkaa markkinoidaan maailmalla mahdollisena kansainvälisenä risteilysatamana. Risteilyjärjestäjä povaa, että ensimmäiset alukset saattavat lipua kaupungin satamaan vuonna 2017.

Kotkan satamaan pyritään houkuttelemaan risteilyaluksia. Kuvassa varustamosta matkanjärjestäjäksi muuttuneen Kristina Cruisesin Katarina-alus. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kotkaa markkinoidaan risteilyvarustamoille kansainvälisenä risteilysatamana. Kehitysyhtiö Cursorin vetämässä hankkeessa Kotkasta pyritään leipomaan Pietariin matkalla olevien risteilijöiden välipysähdyspaikka.

Ensimmäiset risteilijät saattavat rantautua Kotkan kantasatamaan jo parin vuoden päästä, mutta varsinaisesti toiminnan odotetaan käynnistyvän vuosien 2018 ja 2019 aikana.

– Voidaan sanoa, että Kotka on jo risteilykartalla. Varustamot tietävät, missä Kotka sijaitsee. Kaupunkia pidetään potentiaalisena risteilysatamana, sanoo kehityspäällikkö Antti Partanen Kristina Cruisesista.

Risteilyjärjestäjä Kristina Cruisesin mukaan Kotkasta ja sen lähialuilta löytyy runsaasti matkailuvaltteja ja aktiviteettejä, jotka houkuttelevat risteilymatkustajia. Tärkeimpiä niistä ovat Kotkan kantasatama, puhdas meri- ja jokiluonto sekä historialliset kohteet, kuten Langinkosken keisarillinen kalastusmaja.

– Puhutaan, että Kotka on vähän kuin Suomi minikoossa, sanoo Partanen.

Risteilykohteena Kotkaa ja sen lähialueita markkinoidaan nimellä Getaway to Finland – pakopaikka Suomeen. Toistaiseksi moni risteilijä pysähtyy perinteikkäiseen ja risteilysatamana vakiintuneeseen Helsinkiin. Vuosittain pääkaupungissa vierailee noin 400 000 risteilymatkustajaa. Silti Kotkalla voi olla mahdollisuus.

– Tänä päivänä etsitään koko ajan uusia kohteita. Pietari on ehdoton Itämeren ykköskohde ja Kotka on sen lähellä aika näppärässä välissä, kertoo Antti Partanen.

Risteilijäliiketoimintaa Kotkan-Haminan seudulle ajava hanke on edennyt toiseen vaiheeseen, jossa tehdään markkinointityötä. Ensimmäisessä vaiheessa todettiin, että Kotka ja Kaakon alue soveltuvat kansainväliseksi risteilysatamaksi.