Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja toivoo nyt sote-ratkaisua – oli se mikä tahansa

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga on ollut mukana sotetyöryhmissä kahden aiemman hallituksen aikana. Hänen mukaansa soterakenne ei ole ainoa näkemyseroja aiheuttava asia.

Vaasan sairaanhoitopiiri
Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga.
Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga.Hans-Mikael Holmgren/YLE

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga pitää outona sitä, että soteneuvottelut ovat johtaneet hallituskriisiin. Toisaalta tilanne on hänen mukaansa ymmärrettävä.

– Siellä on ihan aitoja ideologisia eroavaisuuksia. Se vaikeuttaa ratkaisuun pääsemistä.

Göran Honga on istunut sotetyöryhmissä kahden aiemman hallituksen aikana. Hänen mukaansa soterakenteen lisäksi näkemyseroja aiheuttavat suhtautuminen alue- ja kaupunkipolitiikkaan sekä yksityisen ja julkisen sektorin rooli palvelujen tuottajana. Kompromissiin olisi kuitenkin päästävä.

– Suomessa tapa on ollut se, että haetaan kompromissia, konsensusta. Alueiden lukumäärän ei ainakaan minun mielestäni pitäisi olla ratkaiseva, ainakaan niin kauan kuin rahoitus tulee valtiolta, Honga toteaa.

– Kyllä kylmästi puoluejohtajien täytyy löytää joku yhteinen nimittäjä. Kaikki antavat vähän periksi ja kaikki voittavat vähän.

Puoluejohtajilta kypsyyttä

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga toivoo, että ratkaisu saadaan aikaiseksi nopeasti tavalla tai toisella.

– Koko maassa sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteellinen kehittäminen, lukuun ottamatta muutamaa kokeilualuetta, on seissyt paikoillaan melkein kymmenen vuoden ajan, hän sanoo.

– Pahin olisi se, että taas ajauduttaisiin pattitilanteeseen ja taas pitäisi aloittaa ihan uudestaan.

Göran Honga sanookin olevansa lähes mihin tahansa ratkaisuun, kunhan hallitus sen vain tekee.

– Mitä pidemmälle tämä ratkaisu venyy, sitä enemmän järjestelmä rupeaa yskimään.

– Toivon, että puoluejohtajat nyt osoittaisivat kypsyyttä ja laittaisivat kirkon keskelle kylää. Minusta 12 tai 18 on kuitenkin paljon parempi kuin nykyiset 150 järjestelmän ylläpitäjää. Päästäisiin ainakin aimo askel eteenpäin, Honga sanoo.