Aiheuttiko aurinkomyrsky sittenkään Ruotsin lentoliikennekatkon? – Tutkija epäilee

Ruotsin ilmailuvirasto on aloittanut selvityksen tutkajärjestelmän häiriön syystä. Virallisen selityksen mukaan vian aiheutti aurinkomyrsky.

Ulkomaat
Kuva voimakkaasta auringonpurkauksesta.
Nasan SDO-observatorion ottama kuva voimakkaasta auringonpurkauksesta 12. heinäkuuta. Kuva on otettu sellaisella aallonpituudella, joka saa auringon näyttämään voimakkaan punaiselta.Nasa / SDO / AIA

Lentoliikenne keskeytettiin koko Etelä-Ruotsissa noin tunnin ajaksi keskiviikkona. Ruotsin ilmailuviraston virallisen selityksen mukaan voimakas aurinkomyrsky häiritsi tutkajärjestelmien toimintaa, ja siksi lennot seisoivat.

Avaruustutkijan mukaan selitys on kuitenkin epätodennäköinen, sillä aurinkomyrsky ei vaikuttanut mihinkään muihin maihin, kertoo yleisradioyhtiö Sveriges radio (siirryt toiseen palveluun).

– Selitystä vastaan puhuu se, että se vaikutti vain Ruotsiin. Se ei myöskään ollut suuri avaruussäätapahtuma, vaan keskinkertainen, sanoo avaruusfyysikko Urban Brändström Avaruusfysiikan tutkimuslaitoksesta Kiirunasta SR:lle.

– Avaruussäävaroituksia annetaan viisiasteisella mittarilla, eikä keskiviikon myrsky yltänyt edes yhteen asteeseen.

Brändström ihmettelee myös, miksi aurinkomyrsky vaikutti vain siviili-ilmailun käyttämiin tutkiin.

– Sanoisin, että se on vahva todiste siitä, että avaruussää ei aiheuttanut ongelmia.

Ruotsin ilmailuvirasto on aloittanut selvityksen tutkajärjestelmän häiriön syystä. Kaikki lähtevä lentoliikenne Ruotsin suurimmilta lentokentiltä Malmöstä, Göteborgista ja Tukholman Arlandan sekä Bromman lentokentiltä keskeytettiin keskiviikkona.