Sankarikoira ansaitsee palkintonsa – "Hengenlähtö oli minuuteista kiinni"

Kaukasiankoira Ponu on yksi itsenäisyyspäivänä palkittavista Sankarikoirista. Kaksivuotias Ponu pelasti häkämyrkytyksen saaneen isäntänsä hengen Sotkamossa viisi vuotta sitten.

ilmiöt
Kaukasiankoira.
Hanna-Mari Rajaniemi / Suomen Kaukasiankoirat ry

– Miten sellaisen voisi unohtaa? Ponu pelasti minun henkeni, toteaa sotkamolainen Petro Kauppinen viiden vuoden takaisista tapahtumista mökillään.

Kauppinen kertoo lähes kohtalokkaaksi muodostuneesta mökkireissusta vuoden 2010 marraskuussa aivan kuin tapahtumat olisivat eilispäivältä.

– Yövuoron jälkeen aamu tuntui aika kylmältä, joten arvoin siinä vähän aikaa, otanko ulkokoiran sisälle mökkiin vai en. Onneksi otin.

Mies laittoi tulet uuniin mökin lämmittämiseksi, ja oikaisi itsenä sängylle. Parin tunnin päästä Kauppinen heräsi, ja tarkisti uunin. Koska hiillosta ei ollut, hän sulki pellit ja meni uudestaan pitkäkseen. Sen jälkeen alkoi kaksivuotiaan kaukasiankoira Ponun sankarikoiratarina.

Koira repi minut ensin alas sängyltä, ja auttoi raahautumaan ulko-ovelle. Siellä tipahdin portaat alas lumihankeen, sen verran sekaisin olin.

Petro Kauppinen

Ponu käytännössä raahasi minut ulos

Kauppinen aukaisi silmänsä seuraavan kerran siihen, että Ponu oli laskenut tassunsa miehen rinnalle ja ulisi herätykseksi. Siihen ei mies vielä reagoinut, sillä päätä särki ja rintaa puristi – hän halusi vielä nukkua. Sitten tuli uusi herätys.

– Nyt ei jäänyt epäselvyyttä siitä, mitä Ponu tahtoi. Koira repi minut ensin alas sängyltä, ja auttoi raahautumaan ulko-ovelle. Siellä tipahdin portaat alas lumihankeen, sen verran sekaisin olin. Sain kuitenkin vielä mökkinaapurin numerot näppäiltyä kännykkään, ja pyydettyä apua.

Mökkinaapuri ei lähtenyt Kauppista terveyskeskuksessa käyttämään vaan tilasi heti ambulanssin paikalle.

– Koko ambulanssin odottamisajan Ponu istui siinä minun vieressäni vahdissa ja piti minua hereillä.

Hengenlähtö oli minuuteista kiinni

Ambulanssin tultua paikalle, tilanteen vakavuus selvisi nopeasti Kauppiselle.

– Siihen asti olin vain tiedostanut hirveän päänsäryn ja puristuksen rinnassa, mutta ambulanssikuski totesi nopean arvion ja happimittauksen jälkeen, että kyseessä oli paha häkämyrkytys. Sairaalassa todettiin, että hengenlähtö oli minuuteista kiinni.

Ison halauksen annoin pojalle, ja sitten herkkupalan - raakaa possunlihaa niin paljon kuin syödä jaksoi.

Petro Kauppinen

Kauppinen pohtii jälkeenpäin, että oli hyvä, että tuli valittua iso koira.

– Herääminen pienemmän koiran kanssa olisi ollut kysymysmerkki. Ponu painoi jo tuolloin 80 kiloa, joten kyllä siihen retuutukseen varmasti herää.

Kun isäntä pääsi sairaalasta, häntäänsä heiluttava Ponu sai ensimmäisen palkintonsa teostaan.

– Ison halauksen annoin pojalle, ja sitten herkkupalan – raakaa possunlihaa niin paljon kuin syödä jaksoi.

Ponu palkitaan Sankarikoiran arvolla itsenäisyyspäivänä Suomen Kennelliiton ja LähiTapiolan toimesta Koiramessuilla Helsingissä.

– Kyllä on poika palkinnon ansainnut, tuumaa Kauppinen.