Valo ompelee itsetuntoa ja luovuutta – työpaja on tapa tarttua elämään

Mikkelin kaupungin nuorten työpajoilla syntyy uusia tuotteita tuunaamalla ja vanhat huonekalut saavat uutta väriä pintaan. Pajojen tärkein tehtävä on kuitenkin saada nuoret tarttumaan kouluun, työmaailmaan ja elämään.

Kotimaa
Valo Arhenius
Susanna Pekkarinen / Yle

– Haluaisin täältä pajalta saada jaksamista omaan elämään ja kehittää kädentaitoja. Kannustusta siihen, että olen hyvä asioissa ja pääsen elämässä eteenpäin, sanoo Valo Arhenius.

27-vuotias Arhenius on koulutukseltaan vaatetusalan artesaani. Hänet löytää pajalta useimmiten ompelukoneen äärestä. Syyskuussa työpajalle tullut Arhenius on innoissaan siitä, että pajalla pääsee toteuttamaan luovuuttaan ja pysyy samalla kiinni päivärytmissä.

– Työn saaminen alaltani on vaikeaa Mikkelin seudulla. Joko pitäisi perusttaa oma yritys tai saada työpaikka, ja työpaikka taas edellyttäisi työkokemusta, jota ei voi toisaalta saaada ilman työpaikkaa, toteaa Arhenius.

Työtä ja valmiuksia elämään

Mikkelin kaupungin nuorten kädentaito- ja sisustuspajassa suunnitellaan ja tehdään käsitöitä laidasta laitaan. Kalevankankaalla toimii kuusi muutakin pajaa, joissa voi esimerkiksi kokeilla pelien tekemistä tietokoneella, leipoa ja laittaa ruokaa tai kokeilla toimistotyötä.

Lisäksi työpajoihin osallistuvat nuoret voivat suorittaa peruskoulun tai lukion kursseja Otavan opiston kanssa tehtävän yhteistyön myötä. Nämä työpajanuoret ovat nettiopintojen kautta Otavan opiston opiskelijoita. Uutta on, että myös ammattiopintoja voi saattaa loppuun pajatoiminnan myötä.

– Tänä syksynä olemme saaneet myös opinnollistettua työpajojamme. Se tarkoittaa, että jos opinnot eivät koulun penkillä onnistukaan, voi tulla tänne tunnustettuun ja tunnistettuun oppimisympäristöön suorittamaan kurssin. Ei ole kenenkään etu, että ammattiopinnot jäisivät kesken, kertoo työpajakoordinaattori Arja Hätinen Mikkelin kaupungilta.

Työpajan tärkeimmät tuotteet eivät olekaan niitä, joita syntyy nuorten käsissä, vaan se, että nuoret saadaan löytämään suunta elämälleen.

– Meidän tärkein tuotteemme on valmennus. Tuetaan nuorta ja työ on se valmennuksen väline. Nuoret ovat meidän tärkeimmät asiakkaitaamme ja ulkoiset asiakkaat ovat sitten niiltä, joilta meille tulee työtä. Eli esimerkiksi huonekaluja kunnostettavaksi, sanoo Hätinen.

– Kyllä se meille on aina tuuletuksen paikka, kun nuori onnistuu. Kun nuori saa töitä tai opiskelupaikan, se on meille työyhteisönä kiitos tästä työstä.