Jenkkisijoittaja Slushissa: Supercellin mainostemppu osoittaa Pohjoismaiden kyvyn menestyä

Bisnesenkeli Darwin Hunt osallistuu tällä viikolla järjestettävään kasvuyritystapahtuma Slushiin yhtenä sadoista kansainvälisistä sijoittajista. Hunt etsii uusia sijoituskohteita Suomesta vanhojen rinnalle.

internet
 oletettevasti kuvassa Darwin Hunt
Tomi Hinkkanen / Yle

Bisnesenkeli Darwin Hunt vieraili Slushissa ensi kertaa viime vuonna. Hän päätyi tuolloin sijoittamaan suomalaiseen pankkitoiminnan kasvuyritykseen. Tänä vuonna Hunt etsii taas Slushista uusia potentiaalisia sijoituskohteita.

Pääomasijoittaja uskoo, että Slushista on hyötyä Suomen vientiteollisuuden kehittämisessä.

– Mistä päin maailmaa tahansa on mahdollista rakentaa seuraava iso internet- tai ohjelmistoyhtiö. Suomalainen pelifirma Supercell on niin varakas, että sillä oli varaa palkata näyttelijä Liam Neeson amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan loppuottelu Super Bowlin tv-mainokseensa. Se osoittaa, että Pohjoismaissa on kykyjä rakentaa menestyvä yhtiö, Hunt hehkuttaa.

Nuori bisnesenkeli

Hunt asuu Kalifornian Newport Beachissa ja pyörittää omaa pääomasijoitusfirmaansa nimeltä Lakeshore Pacific Capital. Se, minkäkokoista rahastoa mies pyörittää, on tarkoin varjeltu salaisuus.

– Teen investointini tämän oman firmani kautta. Sijoitan myös pariin pääomasijoitusrahastoon, joiden takana on suuria pankkiiriliikkeitä, mies kertoo.

Darwin on alusta asti pelannut omilla rahoillaan.

– En ole kerännyt toisilta pääomaa. Halusin riskeerata ensin omat rahani siltä varalta, että epäonnistun.

Hunt kävin Slushissa ensi kertaa viime vuonna.

– Konsultoin amerikkalaista pelifirmaa nimeltä LyteShot, joka osallistui Slushiin. Yritysjohdon tarkoituksena oli tavata alan huippusijoittajia ja muita toimijoita. Menin Slushiin heidän konsulttinaan, mutta myös aktiivisena bisnesenkelinä.

Yksi Darwinin sijoituskohteista on suomalainen, sähköiseen pankkitoimintaan erikoistunut Moni Oy. Hän on pitänyt yhteyttä yritykseen ja tapasi yhtiön nokkamiehiä viimeksi lokakuussa San Franciscossa.

Slush oli unohtumaton kokemus

– Slush-ympäristö poikkesi täysin kaikesta aiemmin kokemastani. Sitä mainostetaan konferenssitapahtumana ihmisille, jotka eivät pidä konferensseista. Allekirjoitan sen täysin. Jos yhdistäisi samantyyppiset South by Southwest ja Burning Man –tapahtumat, lopputuloksena olisi Slush, Hunt vertaa.

South by Southwest on Texasin Austinissa joka maaliskuu järjestettävä poikkitaiteellinen musiikki- ja elokuvatapahtuma, josta on viime vuosina muodostunut myös digimedian ja tietotekniikan kohtauspaikka.

Burning Man taas on Nevadan autiomaassa loppukesäisin järjestettävä musiikki- ja taidetapahtuma.

Nuorta energiaa

Joku saattaa pitää Darwinia kovin nuorena miehenä bisnesenkeliksi, mutta valtaosa Slushin muistakin osallistujista on nuorta porukkaa.

– Koen olevani siellä keski-ikäinen, tai pikemminkin vanhemmasta päästä. Slushissa on hyvin nuorekasta energiaa, ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. He ovat avoimia uusille ideoille. Siellä on hieno ekosysteemi, joka muistuttaa Piilaakson työkulttuuria, pääomasijoittaja kehuu.

Hunt kertoo, että hänen portfoliossaan on “kourallinen” yrityksiä. Suomalaisyritys Moni on niistä lupaavin.

Darwin Huntin kiinnostuksen kohteita ovat kolmiulotteiseen tulostamiseen ja yritysohjelmistoihin keskittyvät yritykset.

– Minua kiinnostavat finanssiteknologia, hajautettu internet ja pilvipalvelut. Tämän lisäksi minua kiehtovat keinotodellisuus, musiikki- ja monikanavaverkot sekä kokonaan uudet ideat kuten koko tietokonekonseptia uudistava oululainen Solu.

Darwin odottaa paljon toiselta Suomen-vierailultaan.

– Haluan vierailla sijoituskohteessani Monissa ja etsiä uusia yrityksiä, joilla on mielenkiintoista teknologiaa. Tapaan johtajia yrityksistä, joihin en viime vuonna sijoittanut, mutta joiden toimintaa olen vuoden aikana seurannut, Hunt suunnittelee.

Ihmiset tärkeimpiä sijoituskohteita

Sijoituskohteita etsiessään Darwin kiinnittää huomiota tiimiin, yritysjohtoon, bisnesideaan ja idean kilpailukykyyn.

– Sijoitan ihmisiin ja heidän kykyynsä kehitellä ideaa. Samalla heidän pitää pystyä toteuttamaan suunnitelmaa ja mukautumaan muuttuviin markkinoihin. Tiimi on tärkein tekijä päättämisprosessissani, Hunt kiteyttää.

Päätös sijoittamisesta syntyy eri tavoilla firmasta riippuen, eikä asiaan ole olemassa mitään tiettyä kaavaa.

– Alkuvaiheessa sitä sijoittaa ennen kaikkea ihmisiin. Johtoryhmän keskinäinen tiimityö on tärkeää, samoin heidän taustansa, kokemuksensa ja tulevaisuudenvisiot.

Hänen viestinsä yrityksen perustamista harkitsevalle on selkeä.

– Se on yksi maailman vaikeimpia asioita. Sinun on epäonnistuttava ja nostettava itsesi ylös useammin kuin osaat laskeakaan.