Takaisku hätämajoituksessa – 900 000 euron kaupat peruuntuivat

Jo sovittu kauppa Haminassa sijaitsevasta Myllyhovin entisestä vanhainkodista raukesi, kun maksua kiinteistön ostaneelta yhtiöltä ei kuulunut. Poikkeuksellisen kaupan raukeamisesta tekee se, että kiinteistössä toimii turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Kotimaa
Myllyhovin entinen vanhainkoti.
Petri Lassheikki / Yle

Turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkönä toimivasta Haminan Myllyhovin entisestä vanhainkodista ei syntynyt kauppaa määräaikaan mennessä. Haminan kaupunginhallitus oli asettanut UP Suomi Oy:lle takarajaksi perjantain puolipäivän kauppahinnan maksulle. Noin 900 000 euron suuruista summaa ei kuitenkaan kuulunut.

Poikkeuksellisen kaupan raukeamisesta tekee se, että UP Suomi Oy on sopinut yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikön toiminnasta Myllyhovissa. Yksikön toiminnasta vastaa käytännössä SPR:n Kaakkois-Suomen piiri.

Kaupunki vaatii UP Suomi Oy:tä lopettamaan välittömästi toiminnan entisessä vanhainkotikiinteistössä. Silti hätämajoitusyksikön toimintaa ei lakkauteta. Kaupunki on jo ollut yhteydessä SPR:n ja Maahanmuuttovirastoon.

– Mitään äkkiliikkeitä ei ole tarvetta tehdä hätämajoitusyksikön suhteen. Tilanne on se, että kaupunki on väliaikaisesti vuokranantajana Maahanmuuttovirastolle. Emme ole vielä tehneet sopimuksia. Mennään tässä rauhassa viikonlopun yli ja katsotaan sitten, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Kauppaa hierotaan edelleen

Hamina vuokraa Myllyhovia Maahanmuuttovirastolle 1 000 euron vuorokausihinnalla. Summa on sama, jonka kaupunki on veloittanut UP Suomi Oy:ltä.

Silti Haminan kaupunki ei ole luopunut tavoitteestaan myydä Myllyhovia. Kaupungista on jo oltu yhteydessä kiinteistöstä tarjouksen jättäneisiin kahteen tahoon.

– He ovat olleet kiinnostuneita hieromaan kauppaa, sanoo kaupunginjohtaja Muhonen.

Myllyhovin entistä vanhainkotikiinteistöä on yritetty myydä jo neljä vuotta. Kiinteistöä pidetään varsin huonokuntoisena.

Hyvin poikkeuksellista

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen pitää Myllyhovin ympärille syntynyttä vyyhtiä hyvin poikkeuksellisena. UP Suomi Oy sopi hätämajoitusyksikön perustamisesta Maahanmuuttoviraston kanssa, vaikka kauppaa Myllyhovista ei oltu sinetöity loppuun saakka.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista. Pitää kuitenkin muistaa tilanne. Turvapaikanhakijat tulivat nopeasti viikonlopun aikana. Heidät laitettiin bussiiin Torniossa kohti etelää eikä ollut tietoa, mihin he menevät.

– Maahanmuuttovirasto on sisäasianministeriön alaista toimintaa. Ministeriön toiminta tähtää maan turvallisuuteen. Siinä olemme sataprosenttisesti mukana, lisää Hannu Muhonen.

Myllyhovista kertoi ensin Kymen Sanomat.

6.11. 2015 klo 15.22 Lisätty tieto kiinteistön kunnosta