1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Säät suosivat tryffeleitä – Joensuusta kelpo löytö

Sienestyskausi alkaa olla ohi, mutta maan uumenista voi yhä löytyä arvosieniä, joiden kilohinta kipuaa tuhansiin euroihin. Lauha syksy on suosinut tryffeleitä.

Luonto
tryffeleitä
Emil Blick

Lahtelainen Jaana Lamppu-Blick on intohimoinen tryffeliharrastaja ja -yrittäjä, jonka arvosienten etsimiseen koulutetut, lagotto romagnolo -rotuiset koirat löysivät vastikään kelpo saaliin Joensuusta.

– Saalis on todella hyvä. Harvoin yhdestä paikasta löytyy noin paljon. Joskus sattuu hyvä osuma kohdalle. Mutta tämä on ollut hyvä tryffelivuosi kaiken kaikkiaan. Sää ovat olleet suotuisat ja toivotaan nyt pitkää, lauhaa syksyä, Jaana Lamppu-Blick sanoo.

Jos päivässä saa sata grammaa, niin se on hyvä saalis.

Jaana Lamppu-Blick

Tryffeleitä voi löytää maan routaantumiseen saakka. Pikku pakkanenkaan ei arvosieniä säikäytä. Tryffeleiden kilohinta liikkuu Lamppu-Blickin mukaan 3 000–4 000 euron kieppeillä. Rikastumaan sienillä ei kuitenkaan pääse.

tryffeleitä
Emil Blick

– No, ei. Ensinnnäkin tryffeli on tosi kevyt. Vaikka näyttäisi, että sieniä on paljon, niin ei siinä loppupelisssä sitten niin hirveästi niitä ole. Aina niissä on matosia, huonoja ja pilaantuneita. Kun niitä alkaa putsaamaan, kyllä siitä iso osa lähtee pois. Se on niin työlästä, jos päivässä saa sata grammaa, niin se on hyvä saalis, kertoo miehensä kanssa lounaskahvilaa pyörittävä Jaana Lamppu-Blick.

Yrittäjä kertoo löytäneensä myös harvinaisempia tryffeleitä.

– Paalasmaan saaristosta ollaan löydetty vaaleaa tryffeliä, jota esiintyy Suomessa ja Pohjois-Amerikassa. Se on pohjoisen vyöhykkeen metsätryffeli, jota Etelä-Euroopassa ei ole.