MTK:n eläinlääkäri: Kalajoella luontoon karanneet villisiat selvä sikaruttoriski

Kalajoella karkusalla olevat parikymmentä villisikaa ovat suuri sikaruttoriski, kommentoi MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala. Tohtori ei kuitenkaan halua spekuloida tilannetta tarkemmin. Ministeriö suosittaakin Suomen metsien villisikakannan puolittamista, sillä eläimet ovat merkittäviä sikaruton levittäjiä.

Kotimaa
Villisika tonkiinurmikko kivien välissä
Asko Hauta-aho / Yle

Suomen luonnossa elelee enintään 1 300 villisikaa Etelä- ja Keski-Suomessa, joista ministeriön mukaan puolet voisi karsia. Ehdotus tuli villisikatyöryhmältä, jossa oli mukana myös metsästäjäliitto. Sikaruttoa eläimistä ei ole vielä löytynyt, mutta tehokkaita levittäjiä ne voivat olla.

– Tehokkaamman seurannan vuoksi Evira toivoo näytteitä ammutuista tai maastoon kuolleista villisioista, kertoo MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala.

Jos villisiasta löydettäisiin tautiepäily, määrättäisiin tautitapauksen ympärille suojavyöhyke.

Suomalaisiakin sikatilallisia kalvaa aito pelko, sillä Afrikkalainen sikarutto jyllää rajan takana Virossa. Eläinlääketieteen tohtori Suojalan mukaan tautia on löydetty sekä villisioista että sikaloista.

– Villisioista on löydetty useampia kymmeniä tapauksia. Tauti on levinnyt jo kuuteen tuotantosikalaan ja kahteentoista niin sanottuun takapihasikalaan. Tilanne ei ole enää edes viranomaisten hallussa, koska leviämistä ei ole pystytty estämään, arvioi Suojala.

"Rutto murskaisi sikatalouden"

Keski-Pohjanmaan noin 51 sikalassa voitaneen estää sikaruton tulo riittävillä varotoimilla.

– Pitää huolehtia korkean tason tautisuojauksesta. Afrikkalaista sikaruttoa on päässyt useisiin Baltian sikaloihin jonkun ihmisen saappaissa tai eläimien mukana. Myös kuumentamaton ruokajäte on yksi reitti virukselle sikalaan. Esimerkiksi eväsleivän metvursti ja salami voivat sairastuttaa eläimen.

Villisian metsästysreissuilta Virosta ei tuliaisina saa lihaa tuoda. Myös tarvikkeiden, välineiden, vaatteiden, aseiden ja autojen puhdistaminen on tarkkaa.

– Jopa auton pohja pitää pestä, huomauttaa tohtori Leena Suojala.

Jos sikaruttoa löydettäisiin suomalaisilta tiloista, vienti EU:n ulkopuolisiin maihin lakkaisi heti. Kaupan uudelleen käynnistyminen voisi viedä useita vuosia, arvioi Suojala. Sikarutossa eläinten siirtorajoitukset ja pakolliset lopettamiset ovat tiukkoja.

– Rutto olisi murskaava Suomen sikataloudelle. Tuotanto joko loppuisi kokonaan tai sitten radikaali vähennys.