Käräjäoikeus latoi vankeustuomioita ekstaasiringin pyörittäjille

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut yhteensä 40 henkilöä ekstaasin maahantuonnista ja levityksestä. Rinki jäi poliisin haaviin alkuvuodesta.

Kotimaa
Helsingin käräjäoikeus.
Helsingin käräjäoikeus.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut yhteensä 40 henkilöä ekstaasiringin pyörittämisestä. Rinki organisoi Suomeen kahden viime vuoden aikana Hollannista noin 45 000 ekstaasitablettia. Helsingin poliisi paljasti laajan maahantuonti- ja levitysringin alkuvuodesta.

Käräjäoikeus tuomitsi yhteensä 34 henkilöä eri mittaisiin vankeusrangaistuksiin. 15 näistä oli ehdollisia ja 19 ehdottomia vankeusrangaistuksia. Tuomioiden mitta vaihteli kuukausista jopa yhdeksään vuoteen. Loput kuusi syytettyä tuomittiin sakkorangaistuksiin. Lisäksi tuomitut joutuivat korvaamaan valtiolle taloudellisena hyötynä yhteensä useita kymmeniä tuhansia euroja.

Käräjäoikeus toteaa, että asiassa kysymys on ollut pääasiallisesti huomattavan suuren määrän ekstaasin laittomasta maahantuonnista, hallussapidosta, myymisestä, levittämisestä ja välittämisestä.

Rikosnimikkeinä tuomioissa oli muun muassa huumausainerikos, törkeä huumausainerikos sekä pakottaminen. Törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkistön täyttävänä määränä on oikeuskäytännössä pidetty 300 tablettia.

Ekstaasitabletteja kuljetettiin Hollannista Suomeen useissa erissä esimerkiksi Tukholma kautta laivalla sekä Haaparannan ja Tornion välisen rajan yli. Tabletteja levitettiin muun muassa Helsinkiläisissä yökerhoissa. Poliisin mukaan Helsingin ekstaasimarkkinat ovat olleet hyvin pitkälti kyseisen ringin hallussa.

Ringin käsissä on liikkunut myös muita huumausaineita kuten marihuanaa, amfetamiinia ja kokaiinia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.