Politiikantutkija: Hallitus törmäsi "maakuntien Suomeen"

Hallituskriisin taustalla saattaa olla keskustan pitkäaikainen tavoite maakuntien Suomesta, joka ei ole koskaan kelvannut kokoomukselle, tutkija arvioi.

hallitukset
Lapin yliopistokollegion puheenjohtaja ja tutkija Petri Koikkalainen
Raimo Torikka / Yle

Lapin yliopiston politiikantutkija Petri Koikkalainen arvioi, että sote-uudistuksen taustalla olevat suuret intohimot ajoivat keskustan ja kokoomuksen tavoitteet ristiin.

– Tässä ollaan vähän samassa tilanteessa kuin viime hallituskaudella, jolloin sote-uudistuksen kautta yritettiin tehdä kuntauudistusta.

Koikkalainen arvioi hallituskriisin taustalla olevan keskustan pitkäaikainen tavoite maakunnallisesta itsehallinnosta, joka on kytketty osaksi sote-ratkaisua. Tätä tavoitetta ei ole kokoomus koskaan jakanut.

– Kokoomuksessa on ehkä koettu, että keskusta ajaa tätä liian häikäilemättömästi läpi ja se ei saa vastineeksi mitään yhtä tärkeää.

Vastaavan kaltainen jännite oli Koikkalaisen mukaan myös Kataisen ja sen jälkeisen Stubbin hallituksissa. Silloin meni neljävuotta, eikä mitään tapahtunut. Nyt hallitus on kriisissä alle vuodessa.

– Tässä ehkä näkyy hallituksen toimintakulttuuri ja pääministeri Sipilän johtamistyyli, Koikkalainen pohtii.

Uudet vaalit askeleen lähempänä

Jos pääministeri Sipilä päättää jättää hallituksen eroanomuksen, Koikkalainen pitää uusia vaaleja täysin mahdollisena.

Toinen vaihtoehto olisi uusi hallitus istuvasta eduskunnasta, jota pääministeri Sipilä vielä eilen piti mahdollisena. Koikkalaisen mukaan uuden hallituksen kokoaminen nykyisestä eduskunnasta ei ole kuitenkaan mikään läpihuutojuttu.

Mielipidetiedustelujen mukaan vihreiden ja sdp:n kannatus on ollut noususta ja silloin into osallistua hallitusvastuuseen nyt, on näiden puolueiden osalta vähäinen. Vaihtoehtoina onkin ollut esillä lähinnä rkp ja kristillisdemokraatit, jotka asiakysymyksissä saattaisivat Koikkalaisen mukaan sopiakin mukaan, mutta...

– Kuinka hyvin perussuomalaiset ja Rkp sopivat yhteen? Lisäksi tällaisen hallituksen taustalla olisi edelleen kaikki se, mikä johti edellisen hallituksen hajoamiseen.

– Pitää myös kysyä, ovatko Rkp ja kristillisdemokraatit valmiita tällaiseen johtamistyyliin, mitä ollaan nähty?

Koikkalainen arvioi, että jos Sipilän hallitus eroaa, ovat uudet vaalit yhtä todennäköinen seuraus kuin uusi hallitus nykyisestä eduskunnastakin.