Kirjan väite: Malmön sarja-ampujan suomalainen isä tiesi poikansa väkivaltaisista teoista

Peter Mangs tuomittiin kahdesta murhasta ja viidestä murhayrityksestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2012. Hänen uhrinsa olivat maahanmuuttajataustaisia.

Ulkomaat
Peter Mangs oikeudessa.
Peter Mangs oikeudenkäynnissä 15.5.2012Stig-Ake Jönsson / EPA

Sarja-ampuja Peter Mangs piti Malmön kaupunkia pelon vallassa vuosikausien ajan. Hän valitsi tähtäimeensä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ja murhasi ainakin kaksi. Hänet tuomittiin murhista ja viidestä murhayrityksestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen kolme vuotta sitten.

Uudessa ruotsalaisessa kirjassa "Raskrigaren" (Rotusoturi) väitetään nyt, että Mangsin suomalainen isä tiesi poikansa teoista koko ajan. Isä jopa auttoi poikaansa ostamaan lasertähtäimen, jota hän käytti veriteoissaan, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

– Peter kertoi kaikki yksityiskohdat murhista ja ampumisista minulle. Tiesin kaiken, sanoo Mangsin isä kirjassa.

Aftonbladetille hän kuitenkin kiistää, että olisi tietänyt mitään poikansa väkivallanteoista.

"Isäni ymmärsi kurin merkityksen"

Kirjassa Mangsin isästä maalataan kuva rasistina ja sotaromantikkona. Hänen kerrotaan olevan hyvin kiinnostunut aseista ja omistavan kokoelman puukkoja, jotka on koristeltu hakaristeillä, ja jotka ovat peräisin Kolmannesta valtakunnasta.

– Minun isäni opetti minua järjestelmälliseksi. Hän oli nationalisti. Antikommunisti. Sotilaskoulutuksen saanut. Hän ymmärsi kurin merkityksen. Piti kivenkovaa kiinni saksalaisesta linjasta, kertoo Peter Mangs kirjassa.

Peter Mangsin vanhemmat erosivat, kun hän oli vasta 2-vuotias. Isä muutti Yhdysvaltoihin, Peter jäi äitinsä hoteisiin.

24-vuotiaana Peter kuitenkin matkusti isänsä luo Floridaan. Isä asui valkoihoisen yläluokan kaupunginosassa.

"Isä laukoi rasistisia kommentteja"

Peter Mangs kertoo kirjassa, että hänen isänsä laukoi värillisistä rasistisia kommentteja.

– Meksikolaiset, epäluotettavia ja laiskoja.

– Juutalaiset. Loisia.

– Roskaista, ränsistyneitä taloja, huonosti hoidettuja puutarhoja, rikkinäisiä katuvaloja. Täällä asuu neekereitä.

Peter Mangs asui Floridassa kolme vuotta. Vuonna 1999 hän muutti Malmöhön.

Neljä vuotta myöhemmin Mangs murhasi ensimmäisen uhrinsa, 66-vuotiaan eläkeläisen Iranista. Mies löydettiin kuoliaaksi ammuttuna kotisohvaltaan kerrostaloasunnostaan. Uhri oli Mangsille ennestään tuntematon.

Osti aseenosia isänsä luottokortilla

Kaksi kuukautta ennen ensimmäistä murhaansa Mangs tilasi kaksi pistoolin piiippua amerikkalaisesta nettikaupasta. Isä antoi hänen käyttää luottokorttiaan ja osoitettaan paketin toimittamiseen.

Peter Mangs kävi itse hakemassa piiput Yhdysvalloista. Isä myöntää kirjassa olleensa tietoinen siitä, että aseenosien vieminen Yhdysvalloista Ruotsiin oli laitonta.

– Mutta laki ei kiinnosta minua sillä tavalla. Halusin vain auttaa häntä, kertoo isä.

"Minulla ei ollut syytä uskoa häntä"

Peter Mangs metsästi maahanmuuttajataustaisia ihmisiä Malmön yössä vuosina 2003–2010. Aftonbladetille Mangsin isä kieltää, että olisi ollut tietoinen kaikista murhista ja ampumisista, kuten kirjassa väitetään.

– Hän kertoi minulle muutaman kerran, mitä tekoja hän oli tehnyt, mutta minulla ei ollut mitään syytä uskoa häntä. Ajattelin, että ne ovat hiton höpötystä.

Olet myös auttanut häntä hankkimaan aseenosia ja lasertähtäimen?

– Kyllä, mutta ei siinä ole mitään merkillistä. Hänhän oli asekerhon jäsen.

Nyt, kun tiedät, mitä hän teki, mitä ajattelet siitä?

– Se on päin helvettiä, tietysti, murha on murha.

Kirjan_"Raskrigaren" _on kirjoittanut uskontotutkija Mattias Gardell. Hän haastatteli Peter Mangsia kolmituntisissa istunnoissa kymmenen kertaa. Haastatteluissa Mangs tunnusti vielä kolmannen murhan.