1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä sote-neuvotteluista: "Paine oli kova, yhteistoimintakykyä mitattiin"

Kyse on vuosikymmeniä eteenpäin katsovasta uudistuksesta, pääministeri Juha Sipilä luonnehtii sote-uudistusta. Sopu uudistuksesta syntyi lauantaiyönä.

Kotimaan uutiset
Juha Sipilä

Sote-uudistuksessa on kysymys "vuosikymmeniä eteenpäin" katsovasta ja jokaisen suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvaavasta uudistuksesta, toteaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilä kommentoi sote-uudistusta lauantaiaamuisessa blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Kirjoituksessaan hän kiittää hallituskumppaneitaan eli perussuomalaisten Timo Soinia ja kokoomuksen Alexander Stubbia.

– Nyt on mitattu, että hallituksella on kova tahto saada Suomen suunta muuttumaan. Paine oli kova. Yhteistoimintakykyä mitattiin. Voin nyt ylpeänä todeta, että kaikki hoitivat osuutensa erinomaisesti, Sipilä kirjoittaa ja jatkaa:

– Äärettömän syvä kiitokseni ja arvostukseni osoitus ulkoministeri Soinille ja [valtiovarainministeri Stubbille] ja heidän joukkueilleen. Teitte työtä monimutkaisen ja vaikean kokonaisuuden eteen upeasti ja ratkaisuhakuisesti.

Nyt on mitattu, että hallituksella on kova tahto saada Suomen suunta muuttumaan.

Juha Sipilä

Sopu sote-uudistuksestasyntyi varhain lauantaiyönä.

Itsehallintoalueita on määrä perustaa kahdeksantoista. Sosiaali- ja terveyspalveluja aiotaan järjestää viidentoista alueen puitteissa.

Sipilä selvensi yöllä, että kolme aluetta järjestää sote-palvelunsa näin ollen jonkun muun kanssa.

Osana uudistusta säädetään niin sanottu valinnanvapauslainsäädäntö. Se mahdollistaa, että käyttäjä itse valitsee palvelujen julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Sote-linjaus julkistetaan kokonaisuudessaan ylihuomenna maanantaina.

Sote-uudistusta koskenut kiista ajoi hallituksen kriisiin, ja tiukkoja neuvotteluja käytiin torstaista saakka.

Sotesta lisää ylimääräisessä Ajantasa-lähetyksessä Ylen Radio Suomessa kello kymmenen uutisten jälkeen.

Lue seuraavaksi