Snowden ruotsalaislehdelle: "Lennokit luovat uusia terroristeja"

Neljä viidestä Afganistanissa tehdystä lennokki-iskusta tappoi sivullisia vuosina 2012-2013, kertoo nettilehti The Interceptin julkaisema tiedustelumateriaali.

Ulkomaat
Edward Snowden
Edward SnowdenChristian Charisus / EPA

Tietovuotaja Edward Snowden arvostelee ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain puolustusvoimien lennokkiohjelmaa.

Miehittämättömiä lennokkeja käytetään muun muassa Afganistanissa, Pakistanissa ja ääri-islamilaisen Isis-järjestön valtaamilla alueilla Irakissa ja Syyriassa täsmäiskuihin ja paikannustietojen keräämiseen.

Iskuilla pyritään iskemään islamistiliikkeiden tukikohtiin ja ammusvarastoihin.

– Yhdysvaltain lennokkiohjelma luo enemmän uusia terroristeja kuin tuhoaa nykyisiä, Snowden arvostelee.

Snowdenin mukaan lennokki-iskuja tehdään signaalitiedustelun pohjalta ja usein kohde valikoituu väärin.

Afganistanissa paljon epäonnistumisia

Nettilehti The Intercept julkaisi asiakirjoja, joiden mukaan lennokki-iskuja tehdään vääriin kohteisiin. Asiakirjat paljasti armeijan palveluksessa työskentelevä henkilö.

Snowden itse ei ole uusimman tietovuodon taustalla, mutta hänen mielestään asiakirjat osoittavat lennokkiohjelman kyseenalaisuuden.

Asiakirjoissa siteerattu lähde sanoo, että voi kestää useita kuukausia, jopa vuosia, kun tuhottavaa kohdetta paikannetaan. Sitten selviää, että kyseessä onkin esimerkiksi terroristin äidin puhelin.

The Interceptin saaman aineiston mukaan Yhdysvaltain operaatiossa Afganistanissa vuosina 2012-2013 lennokki-iskuissa kuolleista valtaosa oli sivullisia. Alle viidennes iskuista tuhosi ennalta määritellyn vihallisen kohteen.