Koirakahvilan yleisin keskustelunavaus ei turhia kursaile: "Minkä ikäinen?"

Tässä kahvilassa on ihan ok aloittaa keskustelu tuntemattomien ihmisten kanssa kysymällä ikää – siis koiran. Koirakahvilassa koirat toimivat jäänmurtajina ja tutustuvat toisiinsa karvoihin katsomatta.

ilmiöt
Chihuahua Ilpo haukottelee koirakahvilassa
Riihimäkeläisen Arto Haapasen chihuahua Ilpo, 7 vuotta, viihtyi isännän sylissä.Nina Keski-Korpela / Yle

Koirien ja omistajien kahvittelupaikka avattiin lauantaina Riihimäellä Unelmalemmikit Oy:n tiloissa Keskuskadulla. Sekä neli- että kaksijalkaisia asiakkaita riitti heti alkumetreillä melkein ruuhkaksi asti.

Pienen kahvilan tilat on rajattu hyllyin isosta lemmikkieläintarvikeliikkeestä. Ikkunoiden äärellä pöydissä kävi heti vilkas puheensorina ja muhkealla nahkaisella kulmasohvalla käväisi välillä ihmisasiakkaiden lisäksi pikkukoiriakin. Tunnelma oli rento ja välitön, juuri niin kuin yrittäjä Sirpa Majakero toivoikin.

– Tätä on odotettu tänne jo jonkin aikaa, niin nyt saatiin sitten. Ajatushan on jo vuoden vanha. Meillä on niin paljon tilaa täällä, niin ajateltiin, että eiköhän kokeilla.

Sirpa Majakero ja skotlanninhirvikoira Ronja
Yrittäjä Sirpa Majakero ja skotlanninhirvikoira Ronja. Nina Keski-Korpela / Yle

Riihimäellä ei muita koirakahviloita ole eikä kahviloihin muutenkaan kaupungissa juuri pääse, vaikka lainsäädäntö on sallinut koirien tuomisen ravintoloihin ja kahviloihin jo vuoden 2012 alusta. Mahdollisuus tuoda koira sisälle lisää koiran omistavien asiakkaiden pistäytymistä, kun ulkoilutuslenkin lomassa voi pitää pienen lepotauon.

– Uskon, että asiakkaita riittää, koska palaute on ollut tosi positiivista. Väki on toivonut, että tämä olisi auki viikollakin, mutta ainakin lauantaisin ja joulun aikaan kauppasunnuntaisin. Tänne tullaan ilmeisesti lähikunnistakin kahville.

Majakeron skotlanninhirvikoira oli luultavasti kahvilan avauspäivän suurin koira.

– Sen päivän ruoka-annos on noin 1 400 grammaa raakaa lihaa, sille ei nämä pikku kakut riitä kuin välipalaksi, nauraa Sirpa Majakero.

Herkkuja ihmisille ja eläimille

Koirakahvilan antimia leipoo viiden naisen porukka. Yksi heistä on Anne Karkia, kaniinimäyräkoiran ja pienen sekarotuisen omistaja. Hyllyt notkuvat leipää ja leivonnaisia, mutta koirillekin on ihan omat herkut katettuna, ja luonnollisesti vesikuppi lattialla.

Koiran kakku
Koirien täytekakku on kuorrutettu tuorejuustolla ja kinkkusiivuilla.Nina Keski-Korpela / Yle

– Meillä on tässä koirille tarjolla kanalihapullia, keitettyä riisiä ja kuivattua porsaankieltä. Näissä on hyvin yksinkertaiset raaka-aineet, vaikka pitää tietysti miettiä aina omistajan kanssa, sopiiko tuote koiralle vai ei, Anne Karkia kertoo.

Koiran täytekakussa – kyllä, tietysti koirille on oma täytekakku – on pohja, jossa on maapähkinävoita ja omenamurskaa, ja täytteenä muussattua sianlihaa. Kuorrutuksena on laktoositonta tuorejuustoa ja kinkkua.

Anne Karkia kertoo, että koira-asiakkaan pitää olla terve ja osata käytöstavat.

– Ihan kaikki ihmiset ovat tervetulleita, koiran kanssa tai ilman. Tietysti pyritään siihen, ettei koiratappeluita tule eli hyvinkäyttäytyvät koirat saavat tulla!

Pantse otti kakkupalan koirapussiin

Ärhäkkää haukkua omistajansa sylistä tarjoilee uusille asiakkaille riihimäkeläisen Arto Haapasen chihuahua Ilpo, 7 vuotta.

– Tällä on hieno villakauluri ja suojapaita, että pysyy lämpimänä. Tahtoo tulla kylmä helposti. Kahvi on hyvää, kiva mesta. Mikä ettei, tullaan toistekin.

Pantse-koira
Pantse on monirotuinen, noutajan ja lapinkoiran sekoitus. Vilkas ja ystävällinen touhupetteri!Nina Keski-Korpela / Yle

Erään asiakkaan leikattu ruskea cavalier kingcharlesinspanieli joutui vähän varomaan linjojaan eli se jätti herkuttelun väliin. Katse oli selvästikin kaihoisa pöydän antimien suuntaan.

Merja Vuorinen istui pöydässä – ja pöydän alla touhotti isokokoinen Pantse.

– Pantse on monirotuinen, noutajan ja lapinkoiran sekoitus. Kakkupala otetaan pussissa mukaan kotiin. Meillä on täynnä vuosi yhteistä elämää Pantsen kanssa tänään, niin tämä on tällainen juhlapäivä!

Koirakahvilassa vieraili avajaispäivänä laaja kirjo rotuja. Ensimmäisten parin tunnin aikana bongattiin aiemmin mainittujen lisäksi ainakin pieni münsterinseisoja, villakoira, belgianpaimenkoira groenendael, shetlanninlammaskoira, basenji, amerikanakita ja karjalankarhukoira. Tässä kuppilassa asiakkaita ei karvoihin katsota.