Näin hallituskriisi eteni – ja näin se ratkesi

Pääministeri Juha Sipilä vakuutti torstai-iltapäivänä, että hallituskriisiä ei ole. Myöhemmin illalla hän sanoi, että "on hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo". Tämä olisi tarkoittanut hallituksen hajottamista. Sopu sotesta syntyi lauantaiyönä.

politiikka
Timo Soini, Alexander Stubb ja Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä
Timo Soini, Alexander Stubb ja Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus eli sote-uudistus on aiheuttanut kitkaa hallituksessa – siinä määrin, että hallitus on kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan ollut lähellä kaatumistakin.

Sote-uudistus itsessään ei ole uusi asia: Se mainitaan kesäkuisessa hallitusohjelmassa (siirryt toiseen palveluun). Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sitä on käsitelty ja ratkottu alkukesästä asti.

Kiistaksi sote-uudistus kärjistyi toden teolla toissa päivänä torstaina. Moni media uutisoi tuolloin, että Sipilän hallitus oli lähellä hajoamista. Tämä yllätti monet.

Kiistan aiheeksi kerrottiin sote-uudistuksen itsehallintoalueiden määrä. Sipilä oli tuonut hallituskumppaneille esityksensä kahdeksastatoista itsehallintoalueesta. Kokoomus taas oli puolue-elimissään linjannut, että alueita voisi olla enintään kaksitoista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi torstai-iltapäivänä uskovansa, että sote-ratkaisu syntyisi samana päivänä. Iltapäivällä myös Sipilä vakuutti, että mitään hallituskriisiä ei ole.

Sote-alueiden määrästä saataisiin päätöksiä torstai-iltana, pääministeri kertoi.

"On hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo"

Muutama tunti Sipilän lausunnon jälkeen valtiovarainministeri, kokoomuksenAlexander Stubb kertoi kokoomuksen pyytäneen lupaapäättää vastauksestaan pääministerin kahdeksantoista sote-alueen "ota tai jätä" -tarjoukseen lauantaina.

Kokoomuksen valtiovarainministeri Alexander Stubb eduskunnassa 5. marraskuuta 2015, jossa puristettiin kasaan sosiaali- ja terveysuudistusta.
Alexander Stubb eduskunnassa torstaina.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Minä totean, ettei kokoomus ole lähdössä hallituksesta mihinkään.

Alexander Stubb

Stubbin mukaan puolue tekisi tuolloin päätöksen hallituksessa pysymisestä tai sen jättämisestä. Samalla hän totesi, että kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta minnekään.

Päivän päätteeksi Sipilä piti tiedotustilaisuuden. Vaikka hän olikin iltapäivällä kiistänyt hallituskriisin, hän sanoi nyt, että "on hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo".

Tämä tarkoitti, että Sipilä olisi ollut valmis hajottamaan hallituksen, jos sopuun sote-alueiden määrästä ja muista sote-kysymyksistä ei olisi päästy hallituspuolueiden kesken.

Juha Sipilä
Juha Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että sote-ratkaisusta neuvotellaan perjantaiaamuun asti. Jos ratkaisua ei löydy, hallitus voi hajota.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sipilän mukaan sote-asioista neuvoteltaisiin yön yli. Perjantaiaamuna hän kertoi, että yön aikana tehtiinkin kompromissiehdotuksia, mutta neuvottelutulosta ei ollut saavutettu.

Perjantaina aamupäivän aikana hän tekisi vielä yhden yrityksen.

Ylen analyysi: 18 sote-aluetta olisi keskustalle jättipotti

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi perjantaiaamuna Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydässä, että tilanne hallituksessa on vaikea eikä tällaisen hallituskriisin pitäisi olla mahdollista.

Soinin mukaan ongelmat juonsivat juurensa kevään hallitusneuvotteluihin, joissa sote-ratkaisua ei ollut määritelty yksityiskohtaisesti.

 Timo Soini eduskunnan täysistunnossa Helsingissä perjantaina 6. marraskuuta 2015.
Timo Soini eduskunnan täysistunnossa Helsingissä perjantaina 6. marraskuuta 2015.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä arvioi, että hallituskriisin taustalla olisi ollut keskustan ja kokoomuksen välinen kiista alue- ja maakuntahallinnon järjestämisestä. Ylen luonnosteleman mallin mukaan kahdeksantoista sote-aluetta olisi keskustalle jättipotti.

Eilen perjantaina julkisuudessa liikkui tieto, että hallituskriisin ratkaisemiseksi olisi ehdotettu viidentoista alueen kompromissia. Sekä Sipilä että Soini kiistivät tiedot.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arveli, että kyse olisi siitä, että kokoomus pyrkisi lujaa ajamaan yksityistämistä.

Medialle varsinaisia tietoja neuvottelujen etenemisestä ei herunut. Iltapäivästä hallituspuolueiden neuvottelukunnat kokoontuivat Valtioneuvoston linnaan neuvottelemaan hallituskriisin ratkaisusta. Neuvottelut jatkuivat lauantaiyöhön saakka.

"Äärettömän syvä kiitokseni Soinille ja Stubbille"

Lauantaiyönä Sipilä ja Stubb tviittasivat, että sopu sotesta on syntynyt. Itsehallintoalueita tulisi kahdeksantoista, sosiaali- ja terveyspalvelut järjestettäisiin viidentoista alueen puitteissa.

Äärettömän syvä kiitokseni ja arvostukseni osoitus ulkoministeri Soinille ja valtiovarainministeri Stubbille ja heidän joukkueilleen.

Juha Sipilä

Sipilä kertoi yöllä, että kolme aluetta järjestäisi sote-palvelut jonkun muun kanssa.

Lauantaiaamuna pääministeri kuvaili neuvotteluja blogikirjoituksessaan. Hänen mukaansa paine oli kova ja asiassa mitattiin hallituksen yhteistoimintakykyä.

Sipilä myös kiitti hallituskumppanejaan:

– Äärettömän syvä kiitokseni ja arvostukseni osoitus ulkoministeri Soinille ja [valtiovarainministeri Stubbille] ja heidän joukkueilleen. Teitte työtä monimutkaisen ja vaikean kokonaisuuden eteen upeasti ja ratkaisuhakuisesti.

Juha Sipilä
Juha Sipilä kommentoi sote-neuvotteluita Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 7. marraskuuta 2015.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ylen Ykkösaamun puhelinhaastattelussa Sipilä jatkoi sote-vyyhdin käsittelyä.

Hän sanoi, että sote-neuvotteluista ei voi ottaa "täysiä tyylipisteitä" ja hänen itsensä on katsottava vakavasti peiliin. Näin olen tehnytkin, Sipilä sanoi.

Soini puolestaan on todennut, että siihen, että vuosikausia kestänyt jahkailu saatiin loppumaan, voi olla tyytyväinen. Stubb on kertonut olevansa ratkaisuun "äärettömän tyytyväinen".