Esitys itsehallinto- ja sote -alueista voi nakertaa maakuntia – Etelä-Savossa ristivetoa

Hallituksen esitys Suomen jaosta kahdeksaantoista itsehallintoalueeseen ja viiteentoista sote -alueeseen jättää Etelä-Savossa monta asiaa ratkaisematta. Maakunta ja varsinkin sairaanhoito voi jopa pirstoutua.

Kotimaa
Savonlinnan keskussairaala joulukuussa 2014
Sairaaloiden luokitus on yksi sote-ongelma. Yle / Paavo Koponen

Suomen jako kahdeksaantoista itsehallintoalueeseen sopii Etelä-Savon maakunnalle. Maakuntaralkenne voi toimia alueellisen itsehallinnon pohjana

– Itsehallintoalueet voidaan perustaa nopeasti ja kustannustehokkaasti, kun hallinto ja toimintamallit ovat valmiina. Itsehallintoalueiden toiminnot on helppo rakentaa niiden pohjalta, arvioi Etelä-Savon maakuntahallituksen puhenjohtaja Jarkko Wuorinen.

Jako viiteentoista sosiaali- ja terveyspalvelualueeseen ei kuitenkaan ole yhtä yksiselitteinen. Kolme pienintä sote -aluetta joutuu sulautumaan suurempiin. Periaatteessa Etelä-Savon väestöpohja riittää omaan sote -alueeseen jos alaraja on 100 000 asukasta. Lopullista varmuutta asiasta ei vielä ole.

– Jos, siis jos, sote -alueet toteutetaan maakunnallisesti, olisi eduksi keskustella vielä Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloiden yhteistoiminnasta ja työnjaosta. Savonlinnan suuntautuminen Kuopioon voi olla hankalampaa. Uskon kuitenkin, että Etelä-Savossa on jatkossakin ympärivuorokautisesti toimiva päivystyssairaala. Kustannussäästö on joka tapauksessa haaste, Wuorinen sanoo.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen on sote -piirien suhteen epäilevämpi. Mikkelissä hoidetaan synnytyksiä nytkin poikkeusluvalla. Kaikki päivystysasetuksen vaatimukset eivät täyty.

– Etelä-Savo tulee joka tapauksessa pirstoutumaan. Esimerkiksi Heinävesi on jo nyt suuntautunut Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiriin. Selvittämättä on se miten sairaaloita luokitellaan. Viidentoista sote -alueen mallissa jää kahdeksan nykyistä keskussairaalaa yli, Pekka Nousiainen laskee.

Ratkaisematta on myös se, missä määrin kunnat voivat itse päättää mihin alueisiin ne kuluvat.