Venäjä suuttui Charlie Hebdon julkaisemista lentoturmaan liittyvistä pilakuvista – "Pyhäinhäväistys"

Satiirilehti Charlie Hebdo on julkaissut kaksi Siinain lentoturmaan liittyvää pilakuvaa. Venäjän presidentin tiedottaja, parlamentin jäsenet ja venäläiset Twitter-käyttäjät ovat kritisoineet piirroksia.

Ulkomaat
Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen jäänteitä Siinain niemimaalla 1. marraskuuta. Kaksi valkoista pick-up-autoa kuvan etualalla.
Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen jäänteitä Siinain niemimaalla 1. marraskuuta 2015.Maxim Grigoryev / Venäjän hätätilaministeriö / AFP

Venäjä on tuominnut ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon julkaisemat kaksi Siinain lentoturmaa kuvaavaa pilapiirrosta, muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja venäläinen uutiskanava RT (siirryt toiseen palveluun) kertovat.

Yhdessä kuvassa näkyy romua, joka putoaa taivaalta maassa kyykkivän Isis-terroristin niskaan. Kuvan tekstissä lukee: "Venäjän ilmavoimat kiihdyttävät pommituksiaan".

Toisessa pilakuvassa on uhrien ruumiinosia ja pääkallo, josta roikkuu aurinkolasit. Taustalla näkyy pudonnut lentokone. Kuvassa lukee: "Venäläisen halpalentoyhtiön vaarat. Olisi pitänyt lentää Air Cocainella". Tekstin jälkimmäinen lause viittaa kahteen ranskalaispilottiin, jotka yrittivät salakuljettaa satojen kilojen kokaiinilastia.

Venäläisyhtiön lentokone putosi Egyptissä Siinain niemimaalla viikko sitten. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat. Esimerkiksi brittitutkijat pitävät todennäköisenä, että ruumassa räjähtänyt pommi pudotti koneen. Terroristijärjestö Isis sanoo pudottaneensa koneen.

Kreml ja parlamentaarikot jyrähtivät

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dimitri Peskov kutsui lehden pilapiirroksia "pyhäinhäväistykseksi".

– Meidän maassamme tätä kutsuttaisiin pyhäinhäväistykseksi. Tällä ei ole mitään tekemistä demokratian tai itseilmaisun kanssa, Peskov sanoi RT:n mukaan.

Myös Venäjän parlamentin jäsenet ovat kritisoineet Charlie Hebdoa. He vaativat Venäjän hallitusta laittamaan lehden mustalle listalle, koska se edustaa "ääriliikkeiden kirjallisuutta". Parlamentaarikot myös vaativat Ranskaa esittämään anteeksipyynnön, BBC kertoo.

– Tuo ei ole satiiria vaan saastaista pilkkaa, parlamentin alahuoneen varapuheenjohtaja Ivan Melnikov kommentoi Venäjän valtion televisiolle.

Parlamentin alahuoneen kansainvälisten suhteiden päällikkö Aleksei Pushkov kysyi Twitterissä, että "onko venäläisfobialle mitään rajaa länsimaisen median sivuilla?".

– Kun koko maailma valittaa suruaan meidän kanssamme, niin Charlie Hebdo saarnaa alhaista oikeuttaan häväistä, Pushkov tviittasi.

Charlie Hebdon päätoimittaja Gerard Biard arvosteli Kremliä "Charlie Hebdon käyttämisestä kiistan aiheuttamiseksi tilanteessa, jossa sellaista ei ole". Biardin mukaan kyseessä on tyypillinen totalitaaristen hallitusten harjoittama manipulointi, The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo.

– Heidän argumenttinsa pyhäinhäväistyksestä on absurdi. Eikö meidän pitäisi enää kommentoida uutisia eri tavalla, tai sanoa muuta kuin että se on surullista? Jos näin on, niin se on ongelma ilmaisunvapaudelle, Biard sanoi The Guardianin mukaan.

Pilakuvat johtivat terrori-iskuun tammikuussa

Charlie Hebdo tunnetaan kiistanalaisista pilapiirroksistaan. Lehteä on aiemminkin syytetty tunteettomuudesta. Myös venäläiset Twitterin käyttäjät arvostelivat lehteä lentoturmakuvien takia aihetunnisteella #ImNotCharlie.

Se viittaa aihetunnisteeseen #JeSuisCharlie, joka oli suosittu Charlie Hebdon toimitukseen tammikuussa tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Tuolloin kaksi ääri-islamilaista asemiestä tappoi 10 lehden työntekijää ja kaksi poliisia. Miehet tekivät iskun, koska lehti oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista.

Alla on Aleksei Puhskovin tviitti, jossa hän arvostelee Charlie Hebdoa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.