1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Rasistiset iskut vastaanottokeskuksia vastaan jatkuvat Ruotsissa

Yksin Ruotsiin saapuneita turvapaikanhakijalapsia majoittavan rakennuksen ikkunat rikottiin viime yönä ja vastaanottokeskukseksi aiottu rakennus paloi aamulla.

turvapaikanhakijat
Palomies sammuttamassa tulipaloa turvapaikanhakijoiden majoituskeskuksessa Munkedalissa 20. lokakuuta.
Palomies sammuttamassa tulipaloa turvapaikanhakijoiden majoituskeskuksessa Munkedalissa 20. lokakuuta.Adam Ihse / EPA

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistetut iskut ovat saaneet jälleen jatkoa Ruotsissa. Perjantain ja lauantain välisenä yönä Smålandin Tranåsissa sijaitsevan yksin Ruotsiin saapuneita turvapaikanhakijalapsia majoittavan rakennuksen ikkunat rikottiin. Kukaan sisällä rakennuksessa olleista ei loukkaantunut.

Rakennuksen seiniin oli Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kiinnitetty uusnatsien kirjoituksia. Viranomaiset eivät vahvista tietoa, mutta poliisit tavoittivat tapahtumapaikalta vuonna 1986 syntyneen epäillyn tekijän.

Lauantaiaamuna Göteborgin lähellä sijaitsevassa Flodassa syttyi tulipalo vastaanottokeskukseksi suunnitellun leirikeskuksen alueella. Yksi rakennus tuhoutui täysin ja muut rakennukset kärsivät savuvaurioita. Palon syttymissyystä ei ole vielä varmuutta, mutta Ruotsissa on viime aikoina tuhopoltettu useita vastaanottokeskuksiksi aiottuja rakennuksia.

Tänä vuonna keskuksissa on palanut jo yli 20 kertaa. Tuhotöiden vuoksi monet ruotsalaiskunnat salaavat keskusten sijaintipaikat.

Lue seuraavaksi