36 tuntia poliittista kriisiä – näin Suomen hallitus ajautui hajoamispisteeseen

Kriisi tuli puun takaa, kesti pari päivää ja päätyi sote-sopuun. Mistä poliittinen näytelmä johtui? Kuinka lähellä hallitus oli kaatumista? Jos sinulla on aikaa lukea vain yksi juttu hallituskriisistä, lue tämä tiivistys.

sote-uudistus
Pääministeri Juha Sipilä puhuu puhelimeen valtioneuvoston linnassa Helsingissä perjantaiaamuna 6. marraskuuta
Sipilä valtioneuvoston linnassa perjantaiaamuna.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Alkunäytös – keskustalaiset vetävät tanssikengät jalkaan

Juuri nähdyn poliittisen draaman koreografiaa luonnosteltiin jo kesällä hallitusohjelmaan (siirryt toiseen palveluun). Sen merkittävimpiä kirjauksia oli hallituskaudella toteutettava sote-uudistus, eli sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinnollinen täysremontti. Hallitusohjelman mukaisesti sotepalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta itsehallintoalueille, joita on yhteensä enintään 19.

Varsinaisen hallituskriisin lähtölaukaukset kajahtavat lokakuussa. 22.10. keskustan puoluehallitus linjaa, että 19 itsehallintoaluetta on keskustan kentän "yksimielinen toive". Toive on ymmärrettävä, sillä mitä pienempiä tulevista alueista tulee, sitä vahvemman poliittisen jalansijan maaseudulla vahva puolue säilyttää.

Hallituskumppani kokoomus haluaa sen sijaan mahdollisimman suuria itsehallintoalueita, samasta syystä. Kaupungeissa suosittu puolue haluaa viisi itsehallintoaluetta. Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoista koostuva työryhmä esittää (siirryt toiseen palveluun) elokuussa alueiden määräksi enintään kahtatoista.

Syksyllä kokoomus ja keskusta järjestävät ylimääräisiä ryhmäkokouksia joissa pohditaan omaa kantaa sote-alueiden määrään.

Vielä marraskuun alussa kokoomuksen riveissä eletään siinä uskossa, että alueiden määrästä voitaisiin keskustan kanssa neuvotella. Puolueessa ei vielä tiedetä, kuinka tiukkaa linjaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tulee asiassa vetämään.

Keskiviikko 4.11. – keskusta laatii tarjouksen josta on vaikea kieltäytyä

Pääministeri Juha Sipilä kirjoituttaa keskustan sote-esityksen, joka perustuu 18 itsehallintoalueeseen.

Keskustan mallia esitellään kokoomuksen ja perussuomalaisten neuvottelijoille vielä samana päivänä. Illalla valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja Indonesian valtiovierailulta Suomeen saapunut ulkoministeri Timo Soini (ps.) tietävät mikä keskustan ehdottama malli on.

Tässä vaiheessa puoluejohtajille on myös selvää, että Sipilän esitys on mallia "ota tai jätä". Keskusta ei aio joustaa 18 alueesta ja on myös valmis tekemään asiasta hallituskysymyksen.

Torstai 5.11. – kriisi alkaa, kansa yllättyy

Torstain piti olla päivä jolloin soteratkaisu esitellään Suomen kansalle.

Toisin kävi.

Jo puolenpäivän jälkeen selviää, että Sipilä, Stubb ja Soini neuvottelevat soteuudistuksesta edelleen valtioneuvoston linnassa. Neuvottelut ihmetyttävät, sillä valmista ratkaisua oli määrä esitellä medialle jo illalla.

Keskustan ja kokoomuksen erimielisyys tsehallintoalueiden määrästä konkretisoituu. Keskusta haluaa 18 itsehallintoaluetta. Kokoomus on joustanut aiemmasta viiden alueen tavoitteestaan ja pitää enimmäismääränä 12 erityisvastuualuetta. Perussuomalaisille kelpaa keskustan malli.

Klo 13 tieto kokoomuksen ja keskustan jyrkästä erimielisyydestä vuotaa julkisuuteen. Hallituslähteiden mukaan Sipilä on uhannut hajottaa hallituksen, jos keskustan ehdotusta ei hyväksytä.

Sipilä itse kiistää, että hallitus olisi kriisissä.

Puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat iltapäivällä eduskunnassa. Sipilä sukkuloi ensin perussuomalaisten ja tämän jälkeen kokoomuksen kokouksissa tunnustelemassa millaista hyväksyntää keskustan sotemalli saa. Viimeistään tässä vaiheessa Sipilän "ota tai jätä" -tarjous valkenee kokoomuksen (siirryt toiseen palveluun) ja perussuomalaisten eduskuntaryhmille.

twiitti
Klo 3.54. Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) tyrmistyy keskustan ehdottomuudesta.

Perussuomalaiset hyväksyvät keskustan esittämän 18 itsehallintoalueen mallin kokouksessaan.

Kokoomus pyytää Sipilältä pari päivää lisäaikaa asian miettimiseen. Kokoomus päättää viedä lauantain puoluevaltuustonsa päätettäväksi, pysyykö puolue hallituksessa vai ei.

twiitti
Klo 5.08. Stubb toimittajien tentattavana.

Iltaan mennessä tunnelmat ovat muuttuneet täysin iltapäivästä, jolloin Sipilä itse vielä kiisti koko kriisin.

Klo 21 Sipilä marssii Ylen tv-kameroiden eteen. Pääministeri uhkaa hajottaa hallituksen, jos sote-alueiden määrästä ja muista olennaisista sote-kysymyksistä ei päästä sopuun.

Juha Sipilä
"On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luo huomenna".

Sipilä kertoo, että neuvotteluja jatketaan tarvittaessa perjantaiaamuun asti. Virkamiehistä, hallituspuolueiden puheenjohtajista, sekä soteasiat hallitsevista ministereistä ja kansanedustajista koostuvat neuvottelukunnat vetäytyvät puimaan asiaa valtioneuvoston linnaan.

Kansa puolestaan jatkaa hallituskriisin puimista ja sille vitsailua sosiaalisessa mediassa.

twiitti

Perjantai 6.11. – radiohiljaisuus pettää ja ratkaisu venyy

Ratkaisu kiistaan piti saada perjantaiaamuksi, mutta Sipilän aikataulu joustaa.

Yön aikana on kuitenkin saatu sorvattua kompromissi. Siinä sote-palvelujen järjestämisestä vastaavia itsehallintoalueita on 18, mutta sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään 15 alueen puitteissa.

Klo 8.15 Yle saa tiedon, että neuvottelut jatkuvat. Sipilä ei toteuta uhkaustaan marssia presidentin puheille eroa hakemaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) saapuu autolla valtioneuvoston linnaan Helsingissä perjantaiaamuna 6. marraskuuta.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb saapuu neuvottelemaan valtioneuvoston linnaan ennen kuin perjantaiaamu valkenee.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Klo 9.00 Timo Soini toteaa Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen sisäinen luottamus on kärsinyt kriisin vuoksi. Soinin mukaan toinen hallituskumppani on ajanut itsensä ”juntturaan” ja toinen harrastaa ”itkupotkuraivareita kurahouissa”

Klo 9.30 kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät kokoontuvat keskustelemaan tilanteesta. Sipilä ja Stubb esittelevät yön aikana sorvattua kompromissiehdotusta eduskuntaryhmilleen.

Aamupäivällä kokoomuslaiset alkavat vuotaa tietoja ehdotetusta kompromissista julkisuuteen.

twiitti
Kokoomuksen kansanedustajat ja eduskunta-avustajat koettelevat radiohiljaisuuden rajoja.

Klo 10.00 Sipilä, Stubb ja Soini jatkavat neuvotteluja valtioneuvoston linnassa. Keskustelujen aiheena on soteratkaisun lisäksi hallituspuolueiden välinen luottamus, tai pikemminkin sen puute.

Klo 12.15 kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kertoo Ylelle, että Sipilä on ehdottanut kokoomukselle kompromissia, jossa olisi 15 erityisvastuualuetta ja 18 itsehallintoaluetta. Myöhemmin Koski kiistää kommenttinsa. Haastattelu on kuultavissa täältä.

Sipilä alkaa tunnustella neuvottelujen liikkumatilaa. Klo 12.45 hän vierailee perussuomalaisten ryhmäkokouksessa.

Klo 14.00 Lännen media julkistaa (siirryt toiseen palveluun) tietoja haltuunsa saamastaan sosiaali- ja terveysministeriön salaisesta muistiosta. Siinä varoitetaan hallitusta vakavasti luomasta maahan yli 12 sote-aluetta. Tietovuodosta epäillään kokoomusta, sillä nimenomaan kokoomus on sote-ratkaisussa 12 sote-alueen kannalla.

Klo 14.30 uutiset tietovuodoista ovat nyt koko kansan tiedossa. Hallituspuolueiden välit ovat tulehtuneet aamuisesta. Perussuomalaisten Soini – joka sairastui jo Indonesian valtiovierailunsa aikana kuumeeseen – on asian vuoksi vihainen kuin takamukseensa osuman saanut karhu.

Timo Soini eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Hallituksen imapiiriä kiristivät entisestään hallituspoliitikkojen vuotamat tiedot neuvottelujen etenemisestä. Ulkoministeri Timo Soini arvosteli kokoomuksen "palkkarenkien twiittailua".

Myöhemmin iltapäivällä neuvottelut jatkuvat.

Tietoja medialle ei heru. Julkisuudessa aletaan pyöritellä mahdollisia hallituspohjia, mikäli kokoomus lähtee nykyisestä pois. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan "keskustassa on jo laskettu, että jos kokoomus ei myönny keskustan esittämään 18 itsehallintoalueeseen, kokoomus saa lähteä hallituksesta ja tilalle otettaisiin Rkp ja kristillisdemokraatit. “

Klo 23.59 Sipilä on aiemmin kertonut, että ratkaisun on synnyttävä perjantaina. Perjantai vaihtuu lauantaiksi mutta tietoja sovusta ei kuulu.

Lauantai – kokoomus "viimeisellä rannalla"

Puolen yön jälkeen tilanne ajautuu siihen pisteeseen, että mikäli kokoomus ei hyväksy neuvottelupöydällä olevaa sote-mallia, hallitus hajoaa.

Ben Zyskowicz eduskunnan käytävällä Helsingissä
"Oltiin viimeisellä rannalla". Kansanedustaja Ben Zyscowicz valottaa kokoomuksen ratkaisua lauantaina 7.11.2015.

Lopulta kokoomus antaa keskustalle periksi sotealueiden määrässä.

Klo 1.06 pääministeri Sipilä twiittaa sote-sovusta kansalle.

twiitti

Sotemallissa on 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Myönnytyksenä kokoomukselle sotemalliin lisätään kirjaus valinnanvapauslainsäädännöstä, jonka mahdollistaa, että palvelujen käyttäjä valitsee itse julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan.

Klo 12.15 kokoomus pitää tiedotustilaisuuden jossa se kertoo, että kokoomuksen eduskuntaryhmä, puoluevaltuusto ja puoluehallitus ovat hyväksyneet viime yönä saavutetun sote-ratkaisun yksimielisesti.

Saavutetun ratkaisun arvostelu jatkuu koko päivän.