Myanmarissa historiallinen vaalipäivä – ilmassa innostusta ja huolta

Myanmarissa on odotettu jännittyneissä tunnelmissa sunnuntain parlamenttivaaleja, joita on luonnehdittu tärkeäksi askeleeksi kohti demokratiaa.

Ulkomaat
Nuori mies ohittaa vaalijulisteen, jossa on perinneasuisen Aung San Suun kuva.
Lynn Bo Bo

Myanmarin asukkaat valitsevat sunnuntaina käytävissä parlamanttivaaleissa kolme neljäsosaa kansanedustajista. 25 prosenttia parlamentin paikoista on edelleen varattu armeijalle, vaikka sotilasjuntta on virallisesti luopunut vallasta vuonna 2011.

Uutistoimistot luonnehtivat vaaleja historiallisiksi ja tärkeäksi askeleeksi diktatuurista demokratiaan, vaikkakin armeijalla on edelleen voimakas ote maan politiikassa.

Uutistoimistojen tietojen mukaan vaaleja on odotettu innolla. Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun sotilasjuntta luopui vallasta, lukuunottamatta vuoden 2012 täytevaaleja.

– Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita vaaleista ja innokkaita äänestämään, sanoi vaalipaikalla Yangonin kaupungissa vapaaehtoisena työskenetelevä Hla Myo uutistoimisto Reutersille.

Jonoja ilmestyi vaalihuoneistojen ulkopuolelle heti, kun äänestys alkoi kuudelta aamulla paikallista aikaa.

Myanmarin presidentti: vaalitulosta kunnioitetaan

Yhtenä huolenaiheena Myanmarin vaaleissa on se, että jopa miljoonat ulkomailla oleskelevat maan kansalaiset eivät voi äänestää. Lisäksi rohingya-vähemmistöllä ei ole lainkaan äänioikeutta.

Presidentti Thein Sein on myöntänyt, että vaalien järjestäminen on Myanmarille haaste. Prsedentti on torjunut epäilyt siitä, että hallitus ja armeija eivät kunnioittaisi vaalitulosta. Hän vakuuttaa vaalien olevan vapaat ja reilut.

– Haluan painottaa, että hallitus ja armeija kunnioittavat ja hyväksyvät tuloksen, presidentti Thein Sein toteaa.

Myanmar on tiukentanut turvallisuusjärjestelyjä vaalien alla ja vaalipaikoilla on läsnä runsaasti poliiseja.

Demokratian ikonina pidetyn Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin puolueelle ennustetaan vaalivoittoa. Suu Kyi ei voi sotilasjuntaan laatiman perustuslain mukaan kuitenkaan päästä presidentiksi, vaikka hänen puolueensa saisikin suurvoiton.

Suu Kyi itse on ilmoittanut, että jos hänen puolueensa voittaa vaalit, hän aikoo johtaa hallitusta ja nousta presidentin yläpuolelle.

Lähteet: Reuters, AP, AFP