Salaisen poliisin miehet kurkkivat puiden takana – suomalainen politiikkakoulu Myanmarissa

Myanmarin parlamenttivaaleissa on mukana noin 50 suomalaisen politiikkakoulun käynyttä ehdokasta ja kampanjatyöntekijää.

Ulkomaat
Lapsi piteli oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin esitettä vaalitilaisuudessa Yangonissa, Myanmarissa.
Lapsi piteli oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin esitettä vaalitilaisuudessa Yangonissa, Myanmarissa.Rungroj Yongrit / EPA

Suomalaispuolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo on tukenut poliittista yhteistyötä Kaakkois-Aasiassa Myanmarissa lähes vuoden ajan. Politiikkakouluun on osallistunut noin 50 puolueiden aktiivijäsentä.

Suomalaisyhdistyksen kursseilla on ollut mukana sekä pienpuolueiden edustajia että valtapuolueiden NLD:n ja USDP:n poliitikkoja.

– Nyt on harvinainen tilaisuus, kun Myanmar on aukeamassa demokraattisesti. Isossa maassa tarpeet ovat valtavat, jotta demokraattista toimintaa saadaan kehitettyä, Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah sanoo.

Miten väitellä ja tehdä yhteistyötä

Kukkamaa-Bah kertoo, että sotilasjuntan vuosikymmeniä hallitsemassa maassa ei ole kokemusta monipuolueyhteistyöstä.

– Kysyimme, millaisia tarpeita eri puolueilla on. Vastaus oli usein, että kaikkea tarvitaan. Miten neuvotellaan, miten pidetään puheita. Miten toimitaan puolueiden sisällä.

Kukkamaa-Bah kertoo, että valtapuolueiden NLD:n ja USDP:n mukaan saaminen oli tärkeää, vaikka puolueiden edustajia kohtaan oli paljon ennakkoluukloja.

– Ensimmäinen viikko meni kyräillessä, toisella viikolla käytiin keskustelua ja kolmannella tuli jo ystävyyksiä yli puoluerajojen. Kurssin loppua kohden saimme paikallistason vaikuttajat keskustelemaan oman alueensa kehittämisestä myös yli puoluerajojen.

Viranomaisten luottamus tärkeää

Suomalaisiin järjestäjiin kohdistui myös jonkun verran epäluuloja.

– Salaisen poliisin miehet kurkkivat puiden takana Etelä-Myanmarissa, mitä oikein teemme, Kukkamaa-Bah naureskelee.

Hänen mukaansa hierarkisessa kulttuurissa toimittaessa on tärkeää saada ylätason hyväksyntä.

– Haimme lupia presidentin toimistosta asti. Olemme saaneet nopeasti luottamuksen, että toimimme sen puitteissa, mitä on etukäteen sovittu.

Etelä-Aasian esimerkit kiinnostavat

Kursseille osallistuneet olivat kiinnostuneita kuulemaan, miten lähialueella on kehitetty demokratiayhteistyötä.

– Kutsuimme asiantuntijoita Indonesiasta ja muista Etelä-Aasian maista. Vertaistuki oli politiikkakoululaisille tärkeää, Kukkamaa-Bah kertoo.

Suomalainen yhdistys haluaa tukea naisten poliittista osallistumista. Naisehdokkaiden osuus on vain 13 prosenttia.

– Meillä on 30 prosentin naiskiintiö kursseillamme. Haluamme mukaan muitakin kuin vanhoja miehiä, Kukkamaa-Bah sanoo.